- Advertisement -
Правда

Јавната администрација сеуште се смета за политизирана и преоптоварена

Јавната администрација - Работник
1000views

Европската комисија во извештајот за напредокот на земјата имаше истакнато дека во овој сектор е постигнат напредок преку поставување на реформска рамка и зголемување на транспарентноста, но се уште треба да се работи на ова.

Извештајот на Европската комисија:

Северна Македонија е просечно подготвена со реформата во јавната администрација … Преземени се чекори за решавање на сомнителните политички именувања. Сепак, потребни се повеќе напори за да се зголеми одговорноста на администрацијата и да се спречи нејзината политизација. Да се почитуваат принципите на транспарентност и заслуги, додека од суштинско прашање останува правичната застапеност”, објави АлсатМ.

Целосниот текст можете да го прочитате тука