МагазинНаука

Јапонскиот воз „куршум“ достигна брзина од 382 км / ч

Јапонскиот воз „куршум“ достигна брзина од 382 км/ч - Работник
195views

Јапонскиот шинкансен или возот „куршум“ беше тестиран во вторникот, а први патници беа локалните новинари. Првиот тест на новиот воз наречен ALFA-X го изврши источна јапонска железница, а постигнатата брзина е 382 км / ч. Ова е прва пробно возење на возот, чиј развој беше завршен во мај 2019 година.

Инаку, овој воз може да достигне максимална брзина од 400 км/ч. Тестот беше успешен и беше извршен на линијата Тохоку Шинкансен што ги поврзува префектурата Токио и Аомори. Возењето помеѓу станиците Сендаи и Мориока траеше 40 минути а обично трае еден час и 15 минути.

 

Возовите во Јапонија моментално достигнуваат брзина до 320 км на час. Една од главните разлики помеѓу новиот воз и постојните се специфично обликуваните предни и задни вагони. Тие се специјално дизајнирани за мерење на разликата во притисокот на ветерот. Кога возот се движи на север, тој го користи првиот вагон долг 22 метри, што е за 7 метри подолго од другите вагони од серијата Е5. Додека, при движење кон југ, тој го користи првиот вагон долг 16 метри.
Системот за сопирање на возови ALFA-X се наоѓа на покривот, како и новиот систем за електромагнетна отпорност.

Целокупниот систем за сопирање е надграден. Со цел патниците да бидат што поудобни при брзо возење, системот за амортизација е подобрен, што ги намалува хоризонталните и вертикалните вибрации на минимум.
За време на тест-возењето се слушал тивок или никаков звук со брзина од 320 км / ч, тврдат јапонските новинари. Сепак, звукот на моторот се слушаше со брзина од 360 и 380 км / ч.