СветСветот на работникотСиндикат

Џукановиќ ја сврте главата од работниците во Плевља

98views

Откако конвојот со возила бил паркиран пред зградата на Општинското собрание, Џукановиќ излегол од возилото, го поздравил Голубовиќ и брзо влегол во зградата на парламентот во Плевља, игнорирајќи ги работниците кои се наоѓале на тротоарот преку улицата, неколку метри оддалеченост, со транспарент на кој Во неа се вели „гладни сме“ и мирно протестиравме пред влезот во зградата на Општината.

Со транспарент во рацете „гладни сме“, работниците на Комуналните служби денес го пречекаа претседателот на Црна Гора, Мило Џукановиќ, пред зградата на Општината, кој денес го посети градот Плевља.

Претходно, полициски кордон беше распореден пред работниците, а неколку полицајци во униформа беа распоредени пред влезот во Општинското собрание и на почетокот на улицата Краљ Петра.

Тие протестираа денес затоа што им должат 16 плати

Работниците на компанијата за Комунална услуги, како што соопштија денеска, протестираа пред влезот во зградата на Општина Плевља, со цел да го искажат своето незадоволство од односот на локалната самоуправа.

На работниците кои штрајкуваа од вчера им должат 16 плати, а последната е примена на 3 април за мај претходната година.

Накратко со нив зборуваше и претседателот на општината Игор Голубовиќ, ветувајќи им на работниците дека ќе добијат претставници на работниците за комунални услуги утре во 2 часот попладне.

Голубовиќ рече дека ги разбира проблемите на работниците, но дека „во тоа разбирање, мора да се оствари комуникација и да се најде рамноправен договор и да се најде начин да им се помогне на нив и на правен начин, оставајќи ги настрана емоциите и политичките влијанија“.

„Во 2014 година, вашата компанија доби 35 проценти повеќе работници. Јас разбирам дека сите треба да работат и јас разбирам дека сите ние се бориме да покажеме дека сакаме да ангажираме луѓе на различни места. Во 2014 година, иако со добра волја за вработување, сепак овие нововработени луѓе ставаат товар на вратот на вашата компанија “, рече Голубовиќ.

Тој рече дека компанијата за комуналните услуги должат 340.000 евра даноци што не биле платени со години и 370.000 евра на вработените за плати.

„Вашата компанија должи 50.000 евра за трговски обврски. Вие денес должите 750.000 евра. Бидејќи сум претседател повеќе од една година, започнав да се борам за да ги решам вашите проблеми.“

Голубовиќ додаде дека има план како да се излезе од проблемот, но дека компанијата мора да работи затоа што тие се занимаваат со комунални услуги од „Општ интерес“. Гробиштата мора да работат. Дали ќе работи со вас или со некоја друга компанија, ќе видиме. Јас би сакал да бидете вие. Секоја година ја субвенционираме компанијата за функционирање на гробиштата со 80 илјади евра. Општината плаќа 7 работници во засолништето за напуштени животни. Не знам што друго и на кој начин мислите дека сега можеме да помогнеме, треба ли да дадеме 340.000 евра?“, рече Голубовиќ.

Тој ги замоли работниците да не му отежнуваат бидејќи тој има добри намери да помогне.

Голубовиќ одговори негативно на прашањето на еден од работниците дали сметката на компанијата е блокирана од Даночната управа на негово барање.

„Сметката на која должите пари е блокирана на правна основа. Никој не повика даночна администрација во Плевља да ви ја блокира сметката. Донеси го оној што ти го кажа тоа да ми каже. Ве поканувам да разговарате утре за да се согласите и да ја повикате Даночната управа да видиме кое е решението “, рече првиот човек на градот.

Извор: vijesti.me