ЕкономијаСветСветот на работникот

2,300 работни места ќе затвори тутнскиот гигант „Бритиш американ тобако“

2,300 работни места ќе затвори тутнскиот гигант „Бритиш американ тобако“ - Работник
44views

Бритиш американ тобако (БАТ) ги објави плановите за затворање на 2,300 работни места до 2020 година поради пренасочување кон не-никотински продукти, еден ден по изјавата на Доналд Трамп рекол дека размислува да ги забрани електорнските цигари со вкус.

Најголемиот дел од профитот на БАТ – 24,5 билиони фунти во 2018 година е остварен од традиционалните цигари – неговиот бренд ги вклучува цигарите Ротманс, Данхил и Лак Страјк, но компанијата рекла дека може да заштеди пари доколку вложи во алтернативни продукти како електронски цигари на пареа и топлотни цигари, со намалувањето на слоевите на менаџментот ширум светот.

Извршниот директор на БАТ, Џек Бовелс рече дека компанијата цели кон добивање на 5 билиони фунти од профитот од производите на „новата категорија“ или производи со „потенцијално намален ризик“ до 2023-24 година