- Advertisement -
СветСветот на работникотСиндикат

27.01.2021 – Ден на комеморацијата на холокаустот

27.01.2021 - Ден на комеморацијата на холокаустот - Работник
81views

Европската конфедерација на синдикати се сеќава и ги почитува жртвите на холокаустот. Ние го потврдуваме нашето спротивставување на антисемитизмот, расизмот и сите форми на нетолеранција што може да доведе до насочување на луѓе кон насилство.

Ние го потврдуваме нашето целосно спротивставување на нацизмот и фашизмот. Потсетуваме дека меѓу нејзините први жртви беа многу синдикалци. Се сеќаваме дека првите нацистички логори беа изградени за затворање на политичките противници.

Advertisement

Го повторуваме нашето спротивставување на мизогинијата и хомофобијата.

Ние одбиваме да ги исклучиме или дискриминираме ‘другите’ без оглед дали се тоа бегалци, мигранти или оние што се сметаат за различни или помалку ‘достојни’ од која било причина. Сето ова може да се злоупотреби и заврши со организирано насилство врз ‘други’ групи на луѓе.

Advertisement

Ги повикуваме сите синдикалци и сите работници да се осигураат дека светот никогаш повеќе нема да се спушти во таков мрак.

Гледаме алармантни знаци на повторно појавување на национализмот, популизмот и крајната десница – дури и во земјите кои го доживеале ужасот на холокаустот – со нив и се поголема резигнација пред нетолеранцијата, говорот на омраза па дури и насилни провокации.

Гледаме реакции против правата на жените, на барателите на азил, на малцинствата и на оние кои бараат еднаквост и социјална правда. Гледаме реакција против науката и утврдениот факт.

Не можеме и нема да стоиме на каква било постепена ерозија на човечките вредности и демократските норми кои се регулираат со владеењето на правото. Не можеме и нема да прифатиме ерозија на почит и пристојност, ниту да дозволиме нетолеранцијата и насилството да се мешаат со слободата како и истите да бидат оправдани преку патриотизам или национална гордост. Не можеме и нема да прифатиме дека фактот е намерно замаглен од неосновани теории на заговор и отворени лаги.

Како синдикалци стоиме со сите оние кои бараат еднаквост и социјална правда, и секако за пристојно вработување, фер плати и подобри услови за работа.

Извор: etuc.org

Advertisement