Наука

8 годишно девојче од Мексико доби награда за нуклеарна наука

8 годишно девојче од Мексико доби награда за нуклеарна наука-работник
194views

На Ксичил Гвадалупе Круз, 8-годишно девојче од Мексико (Чиапас), доделено и е награда на Институтот за нуклеарни науки на УНАМ за создавање на уред, кој целосно работи на соларна енергија и може да загрева вода.

Овој уред користи рециклирачки материјали. Изумот на Ксичил може да изгледа непотребен за 1-ви светски земји, но во нејзината заедница, единствениот извор на топла вода е сечење на дрва кои не само што ќе ослободат гасови во околината, туку ќе доведат до уништување на шумите.

Ксичил сака да учествува во научни проекти и натпревари и сака да го искористи своето знаење за технологија за да донесе промени, прво дома, а наскоро низ целиот свет.

Овој бојлер со соларна енергија има потенцијал да им помогне на милиони низ целиот свет кои сè уште зависат од дрво за греење на вода. Тоа ќе ја зачува животната средина додека им дава на корисниците топла вода во зимските утра.