- Advertisement -
СветСиндикат

EТУК: Социјалните прашања треба да бидат приоритетни за иднината на Европа

EТУК: Социјалните прашања треба да бидат приоритетни за иднината на Европа-Работник
264views

Коментирајќи ја резолуцијата донесена од страна на Европскиот парламент за претстојната конференција за иднината на Европа, генералниот секретар на ЕТУЦ, Лука Висентини, рече: „Ја поздравуваме резолуцијата и одличната работа направена од страна на Европскиот парламент во подготовката на Конференцијата за иднината на Европа .

„Конференцијата треба да го отвори патот за поправедна Европска унија која ќе им овозможи на сите свои граѓани и работници да имаат квалитетни и добро платени работни места, квалитетно образование и обука и соодветна социјална заштита.

„Ние силно го поддржуваме барањето на Европскиот парламент социјалните прашања да бидат вклучени меѓу приоритетите за работата на Конференцијата и ЕТУK да изврши притисок за измени во Договорот, што вклучува Протокол за социјален напредок за да се осигури дека заштитата на социјалните, работничките и правата на синдикатот се зајакнуваат и им се дава примарен статус.

„Ние цениме дека Резолуцијата повикува четворица претставници на социјалните партнери да бидат вклучени во Пленарот на конференцијата и ќе настојуваме да обезбедиме нивно целосно и континуирано вклучување во целиот процес“