- Advertisement -
МагазинПравдаСветот на работникот

FRILENSERS преминуваат на ПРОТЕСТ: Државата ги игнорира нашите барања

FRILENSERS преминуваат на ПРОТЕСТ: Државата ги игнорира нашите барања - Работник
143views

Здружението на работници на Интернет повика на индивидуалци и организации на дигитален протест поради наводното неодговарање на премиерката Ана Брнабиќ и министерот за финансии Синиша Мали на нивните барања за прекин на ретроактивната наплата на даноци и започнување на преговори за идниот правен статус и оданочување на работниците на Интернет.

„Минатата недела Здружението на работници на Интернет ги достави своите барања до премиерот Ана Брнабиќ, министерот за финансии Синиша Мали и директорката на даночната управа Драгана Марковиќ да го запрат тековното собирање и започнување на даночни постапки и да започнат итни преговори со нас. Иако премиерот и министерот изјавија дека се подготвени за преговори, тие сè уште не одговориле на нашите барања. Сега е време тие да го слушнат секој од нас индивидуално и да им појасниме дека преговорите мора да се водат “, изјавија од Здружението.

Како што понатаму наведуваат, дигиталниот протест подразбира заедничка акција на масовно испраќање е-пошта со следнава содржина:

Јас, работник преку Интернет, ја работам својата работа искрено и живеам од тоа. Не се согласувам со неразумни обвиненија, прeвисоки, ненаплатливи и ненадејни. Сакам да живеам во мојата земја и успеав да најдам начин да го постигнам тоа, работејќи на Интернет. Апелирам до државата веднаш да престане да се заканува и прогонува десетици илјади мои колеги и мене. Ги повикувам државните органи да ги почитуваат и прифатат нашите барања.

1. Суспензија на постапките за даночна контрола, усвојување и извршување на даночни одлуки се додека не се воспостави одржлива, транспарентна и прецизна дано-правна рамка за работниците на Интернет.

2. Започнување на преговори и дијалог за правниот статус на работниците на Интернет, дефинирање на структурата и финансиските стапки на даноците и придонесите.

Исто така протестот подразбира дека работниците ќе се јават на телефонските броеви на премиерот и министерот за финансии, со цел да се покаже колку ги има и дека се едногласни во намерата да не се согласат на, како што велат, нивно заплашување.

Извор: bizlife.rs