- Advertisement -
ЕкономијаМакедонијаПравда

Kaзни до 5.000 евра и казни затвор за трговците кои ќе ги кренат цените на овошјето

Kaзни до 5.000 евра - Работник
206views

На предлог на Министерството за економија, Владата на Македонија на вчерашната седница донесе Одлука за замрзнување на цените на лимон, портокал, мандарина и грејпфрут и клементини.

Според Одлуката за посебни услови за трговија на одделни стоки се определува највисока трговска маржа на овие производи за трговски друштва и трговец поединец која се применувала во периодот од 1 јануари 2020 година до 11 март 2020 година кога од страна на Светската здравствена организација (СЗО) беше прогласена пандемија на Коронавирусот COVID- 19.

Според Одлуката оваа маржа ќе важи до 30 април 2020 година.

Согласно состојбата за прогласување на пандемијата, трговците овие денови ја зголемуваат продажната цена на јужното овошје, каде што цената на лимонот драстично се зголеми и достигна 180 денари по килограм, пишува Банкометар.

Целосниот текст прочитајте го тука