НовостиСветСветот на работникот

Microsoft привремено ги оневозможи своите вработени да користат ChatGPT

   Време за читање 2 минути

Microsoft привремено им забрани на своите вработени да користат ChatGPT „поради загриженост за безбедноста и податоците“. Компанијата го објави ова ново правило на својата внатрешна веб-страница. Таа потоа ги блокирала корпоративните уреди за да не можат да пристапат до чат-ботот со вештачка интелигенција. Иако одредени технолошки компании претходно ја забранија и блокираа внатрешната употреба на ChatGPT, крајно е чудно што Microsoft го прави истото, имајќи предвид дека е најголемиот и најзначаен инвеститор во OpenAI.

Во јануари, Microsoft вети дека ќе инвестира 10 милијарди долари во развојот на OpenAI во следните неколку години. Компанијата претходно инвестираше 3 милијарди долари во тој OpenAI. Алатките засновани на вештачка интелигенција што ги има имплементирано во своите производи, како што е четботот на Bing, исто така го користат големиот јазичен модел на OpenAI. Сепак, Microsoft наводно изјавил дека „иако е вистина дека компанијата инвестира во OpenAI и дека ChatGPT има вградени заштитни мерки против злоупотреба, таа сепак е услуга од трета страна“. Компанијата ги советуваше своите вработени да „бидат претпазливи“, додавајќи дека истото важи и за други услуги од трети страни, вклучително и генератор на слики со вештачка интелигенција Midjourney.

Забраната на Microsoft за ChatGPT беше неочекувана, но и брза. Наводно, по објавувањето на ова правило, Microsoft брзо го вратил пристапот до четботот. Според информациите, компанијата отстранила и дел од текстот од своите известувања што се однесувал на блокирање на софтверот за дизајн – Canva. Портпаролот на компанијата рече дека забраната е грешка, иако известувањето експлицитно го именуваше ChatGPT. Мајкрософт го врати пристапот веднаш штом ја сфати својата грешка. „Ги тестиравме системите за контрола на крајната точка за големи јазични модели и ненамерно ги вклучивме за сите вработени“, рече портпаролот.

„Како што наведовме претходно, ги охрабруваме вработените и корисниците да користат услуги како Bing Chat Enterprise и ChatGPT Enterprise кои имаат високо ниво на заштита на приватноста и безбедноста“.

Извор: Engadget

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *