Нема да има горна граница за годишниот одмор – На работодавачите и синдикатите ќе биде оставено да се договорат

Нацрт-верзијата на новиот Закон за работни односи предвидува да се ограничи времето кое работникот може да биде вработен на определено

Прочитај повеќе

Вработените во Мајкрософт ќе добијат неограничен годишен одмор

Технолошката компанија „Мајкрософт“ на своите вработени им дава неограничен годишен одмор. Вработените биле известени за ова во електронска порака, а

Прочитај повеќе

Поради Светското првенство, ќе се прилагодат смените, ќе земат годишен одмор а постојат и такви кои ќе ги гледаат натпреварите на работа

На сите им е добро познато дека фудбалот е најпознатиот и најследен спорт во светот. Во некои земји овој спорт

Прочитај повеќе

Остана уште еден месец – проверете колку пари од К-15 треба да ви легнат на сметката до крајот на годината

Работникот има право на регрес за годишен одмор во висина од најмалку 40 проценти од просечната месечна нето-плата по работник

Прочитај повеќе

ВИДЕО| Лекција по трудово право: Кои денови се пресметуваат во годишниот одмор?

Рубрика за трудово и социјално право Тема: Кои денови се сметаат во годишниот одмор? Проф. д-р Лазар Јовевски

Прочитај повеќе

АУДИО КОЛУМНА – Одењето на одмор станува се поголем луксуз за македонските работници

Одењето на одмор стана голем луксуз во денешно време, поради тоа што најголемиот дел од вработените се приматели на минимална

Прочитај повеќе

„Животот е плажа за газдите“: 38 милиони работници во Европа немаат пари да одат на одмор

Повеќе од 38 милиони вработени граѓани во Европа не можат себеси да си дозволат одмор од една недела, покажало најновото

Прочитај повеќе

Кои држави имаат најдолги годишни одмори?

Најдолг годишен одмор во Европа имаат работниците во Луксембург, Данска, Естонија, Финска, Франција, Германија, Норвешка, Словачка, Шведска, Австрија, на Малта

Прочитај повеќе

Работодавaчите треба да почнат со исплата на регресот за годишен одмор од 11.477 денари

Работодавaчите треба да почнат со исплата на регресот за годишен одмор, познат како К-15 од 1 јули до 31 декември

Прочитај повеќе

Ампева: Работниците да внимаваат какви решенија потпишуваат за годишен одмор

Работниците да внимаваат какви решенија за годишен одмор потпишуваат за да не дојде до злоупотреби, апелира претседателката на „Гласен текстилец“,

Прочитај повеќе