КСС: Правото на годишен одмор најчесто се прекршува овој период во јавниот сектор

Пандемијата предизвикана од Ковид – 19 ги погоди и вработените во јавниот сектор, па поради тоа и Конфедерацијата на слободни

Прочитај повеќе

Повеќе од половина од граѓаните не можат да си дозволат годишен одмор

Околу 29 проценти од жителите на земјите членки на ЕУ на возраст над 16 години не можеле да си дозволат

Прочитај повеќе

За кого важи уредбата за првиот дел од годишниот одмор?

За кого важи уредбата првиот дел од ГО 2020 да се искористи до јуни? Согласно новата Уредба со законска сила за примена

Прочитај повеќе

Дали е добро решение работниците порано да го искористат годишниот одмор?

Фејсбук статус на проф. д-р Лазар Јовевски: РАБОТНИЦИТЕ ЌЕ МОРА ДА ГО ИСКОРИСТАТ ГОДИШНИОТ ОДМОР ПОРАНО – ДАЛИ ОВА Е

Прочитај повеќе

Подолг годишен одмор и посебна заштита: Еве ги вашите права ако работите ноќна смена

Работодавачот, кој користи редовно работници за ноќна работа е должен да ја извести инспекцијата на трудот. Од аспект на заштитата

Прочитај повеќе

Како да се користи годишниот одмор и кои се злоупотребите на К-15?

Фејсбук статус на Проф. Д-р Лазар Јовевски: КАКО ДА СЕ КОРИСТИ ГОДИШНИОТ ОДМОР И КОИ СЕ ЗЛОУПОТРЕБИТЕ НА Т.Н. К-15

Прочитај повеќе

“Гласен Текстилец“: Фирма од Велес исплатила К-15 по 100 денари

Текстилните фабрики и годинава со најмногу поплаки за неисплатен годишен регрес или исплатени минимални средства, наместо максималната законска сума од

Прочитај повеќе

Добро е ако сеуште не сте добиле К-15, после 20 декември неговиот износ е поголем

Рокот за исплата на регресот за годишен одмор истекува на 31 декември. Работодавците од приватниот сектор имаат уште една недела

Прочитај повеќе

ССК: K-15 лаги и вистини

Деновиве се погласно се зборува за регрес за годишен одмор или популарно наречен К-15, при што циркулираат информации со невистинити содржини,

Прочитај повеќе

К-15 не им следува на сите вработени: Кога го губи работникот правото на регрес?

Обврската за задолжителна исплата на К-15 стапи на сила во 2014 година кога на вработените во приватниот сектор како средства

Прочитај повеќе