„Келнерот не е тука, отиде да вози камион“: Германија е во сериозна криза

Колкава е кризата со недостигот на работна сила, во целиот свет, можеби најдобро знаат германските угостители. Имено, на менито на

Прочитај повеќе

Во Хрватска масовно се бараат готвачи: Платите преку 4,500 евра? Се дигнала прашина околу еден оглас

И оваа година, пред започнувањето на сезоната, речиси сите во Хрватска бараат работници – особено на приморјето. Угостителите често ветуваат

Прочитај повеќе

Неимунизираните келнери и готвачи ќе смеат да служат имунизирани гости

Келнерите и готвачите во угостителските објекти не се обврзани да се имунизираат. За разлика од гостите кои ако сакаат да

Прочитај повеќе

Стопанска комора: Недостигаат келнери, рецепционери, готвачи и помошници

На компаниите од угостителството и туризмот им недостига 50 проценти од потребниот кадар, пред се келнери, рецепционери, готвачи и помошници

Прочитај повеќе