Поднесен предлог за отворање стечајна постапка за ДГ Бетон АД Скопје

Друштвото за градежништво Бетон АД Скопје  четврти месец нема исплатено плата на вработените, а сметката му е затворена односно блокирана

Прочитај повеќе

Трошоците во градежништвото повисоки за 7,5 отсто, за материјали за 10

Во првото тримесечје од годинава, во споредба со четвртото тримесечје од 2021-ва, трошоците во градежништвото за нови објекти за индивидуално

Прочитај повеќе

Поскапено градењето објекти за индивидуално домување

Во четвртото тримесечје од 2021 година, во споредба со претходниот квартал, трошоците во градежништвото за нови објекти за индивидуално домување

Прочитај повеќе

ДИТ: Ако работодавачот ја плати казната во рок од 8 дена, таа ќе изнесува 50% од целосната сума

Од ДИТ велат дека најмногу несреќи при работа во 2021 година имало во преработувачката индустрија и градежништвото.  Казните за работодавачите

Прочитај повеќе

„ПАРИ“ АНАЛИЗА: Високоградбата „изградила“ високи профити и во 2020 година, но пандемијата ѝ изела 2,7 милиони евра

Пандемијата на почетокот му нанесе удар и на градежништвото, но тоа бележи нагорни резултати од третиот квартал минатата година. Рестрикциите,

Прочитај повеќе

Недостигот на квалификувана работна сила влијае на поскапувањето на становите

Во вториот и третиот квартал од тековната година повторно е забележан значителен и континуиран пораст на цените на станбениот простор,

Прочитај повеќе

Градежните работници бараат бенефициран стаж: „Потребен е само потпис од Министерот“

Бобан Илијевски Министерството за труд и социјална политика ќе спроведе целосна ревизија на работните места со бенефициран стаж и ќе

Прочитај повеќе

Внимателно со зголемувањето на платите – може да предизвика намалување на бројот на вработени

Бобан Илијевски Станува се потешко да се најдат квалификувани градежни работници во Македонија, бидејќи оние коишто се најмногу компетентни да

Прочитај повеќе

Зголемени трошоците во градежништвото

Во првиот квартал годинава во споредба со четвртото тримесечје од минатата година, трошоците во градежништвото за нови објекти за индивидуално

Прочитај повеќе

Пешевски: Дел од градежните компании им ги намалија платите на работниците, а дел издвоија повеќе средства

Во градежниот сектор имавме поплаки само од две компании и тоа ДГ Бетон АД Скопје од градежниот сектор и Мермерен

Прочитај повеќе