Ангеловска-Бежоска: Финтек-секторот ќе донесе поголема конкуренција, нови и поевтини финансиски услуги

Развојот на финтек-секторот ќе придонесе за зголемување на конкуренцијата, што од своја страна ќе доведе до поголем и полесен пристап

Прочитај повеќе

Ангелоска – Бежоска: Македонците се дупло помалку продуктивни од Европејците

Побрз и одржлив економски раст на земјава е можен, доколку се зголеми потенцијалот за раст, а тоа може да се постигне само преку структурни

Прочитај повеќе

Ангеловска-Бежоска на Годишната конференција на Виенската иницијатива: Силна финансиска регулатива за натамошно јакнење на финансиската стабилност

Гувернерката Ангеловска-Бежоска, како претставник на шесте земји од Западен Балкан во Одборот на Виенската иницијатива, учествуваше на две панел-дискусии во

Прочитај повеќе

Ангеловска-Бежоска: Најверојатно ќе направиме умерена нагорна ревизија на инфлацијата

Гувернерката на Народната банка Анита Ангеловска-Бежоска најавува умерена нагорна ревизија на проектираната инфлација од 2,2 проценти. Во изјава за медиумите,

Прочитај повеќе

Ангеловска-Бежоска на Денот на европската статистика: Сите одлуки треба да се темелат на квалитетни статистички податоци

Квалитетните статистички податоци се основа за носење издржани одлуки и политики, особено во време на голема неизвесност, како што е

Прочитај повеќе

Ангеловска-Бежоска – Петров: Прва национална стратегија за финтек-секторот до крајот на годината

Подготовката на Националната стратегија за развој на финтек-секторот кај нас би завршила до крајот на годинава. За успешно да се

Прочитај повеќе

Гувернерката Бежоска спротивно од премиерот Заев, најавува раст на инфлацијата

Набргу ќе има нагорна ревизија на предвидената стапка на инфлацијата за земјава од страна на Народната банка и тоа по

Прочитај повеќе

Ангеловска-Бежоска: Корона-кризата повеќе ги погоди жените, нагласувајќи ја потребата од засилени активности за родова рамноправност

Корона-кризата во глобални рамки го нагласи уште повеќе прашањето за родовата рамноправност и степенот на вклученост на жените во општеството,

Прочитај повеќе

Ангеловска-Бежоска: Надворешното опкружување и капиталните инвестиции значајни за закрепнувањето на економијата

Надворешното опкружување за кое се предвидува постепено закрепнување и реализацијата на капиталните инвестиции во земјава се значајни фактори за закрепнување

Прочитај повеќе

Ангеловска-Бежоска: Се очекува постепено закрепување на извозот и раст од 15,2 отсто годинава

Извозот минатата година, при намалување на извозната побарувачка за нашите стоки и услуги, којшто беше со сличен интензитет како и

Прочитај повеќе