Се одбележува светскиот ден на детето

Денес е денот кога беше усвоена најшироко ратификуваниот договор за човекови права во историјата, Конвенцијата за правата на детето. Дефинитивно

Прочитај повеќе

Детска миграција – Голготата на децата кои патуваат сами во потрага по подобар живот

Овие деца се квалификувани според многу термини: бегалци, баратели на азил, деца-мигранти. Некои го започнуваат ова патување сами, а други,

Прочитај повеќе

152 милиони деца во светот се принудени да работат

Секоe од десет деца на светот принудно работат, објави УНИЦЕФ по повод Светскиот ден против детскиот труд, што се одбележа

Прочитај повеќе

Ситуацијата со детските права во Македонија според Комитет за детските права на ОН

И покрај бројните постоечки закони кои забрануваат  детски труд содржат голем број исклучоци, според Комитетот на Обединетите Нации. Во 2011

Прочитај повеќе