Лекција по трудово право: Меѓународен ден против злоупотреба на детскиот труд

Рубрика за трудово и социјално право Тема: Меѓународен ден против злоупотреба на детскиот труд Овој понеделник во рубриката за трудово

Прочитај повеќе

Просењето останува една од најчестите форми на присилен детски труд во Македонија

Присилниот детски труд е појава којашто одамна е присутна во Македонија. Доколку излезете на улица, можете да видите голем број

Прочитај повеќе

Колку од децата се жртви на присилна работа во Македонија?

Пишува: Бобан Илијевски Вчера додека се враќав од Скопје кон Гостивар, на една од патарините забележав дете кое имаше можеби

Прочитај повеќе

Обвинети за искористување на детски труд: Производителите на цигари се соочуваат со тужби

Индустријата за цигари според тврдењата на адвокатската фирма е структуирана на тој начин да на мултинационалните компании им даде привид

Прочитај повеќе

Светските компании за чоколадо не гарантираат дека ќе го искоренат детскиот труд

Светските компании за чоколадо ги преминаа сите рокови да го искоренат трудот на децата од нивните синџири за снабдување со

Прочитај повеќе

152 милиони деца во светот се принудени да работат

Секоe од десет деца на светот принудно работат, објави УНИЦЕФ по повод Светскиот ден против детскиот труд, што се одбележа

Прочитај повеќе

Ситуацијата со детските права во Македонија според Комитет за детските права на ОН

И покрај бројните постоечки закони кои забрануваат  детски труд содржат голем број исклучоци, според Комитетот на Обединетите Нации. Во 2011

Прочитај повеќе