Кога ќе пораснам да станам ПРОГРАМЕР: 1,361 евро изнесува програмерската плата; текстилците се‘ уште се далеку под просекот

Просечната исплатена нето плата за септември месец изнесува 32,553 денари. Ова го покажуваат најновите податоци на Државниот Завод за статистика

Прочитај повеќе

РАСПИШАНИ СЕ ОГЛАСИ за 1,7 милиони работни места – Работна сила недостасува во 148 дејности

Не е воопшто непознато дека на најсилната европска економија и недостигаат работници, но работите станува се покомплицирани. Имено, сега се

Прочитај повеќе

ВИДЕО| Неделков: Во некои општини се врши притисок за да се прекине штрајкот – Тоа само ја засилува волјата на вработените да продолжат со штрајкување

Се штрајкуваше во сите градинки, основни и средни училишта во Република Македонија. Сакаме да истакнеме дека наши вработени кои не

Прочитај повеќе

Пензионерскиот синдикат го поддржува штрајкот на СОНК

Пензионерскиот синдикат на Македонија дава безрезервна поддршка на генералниот штрајк на СОНК и изразува надеж дека ќе успее во борбата

Прочитај повеќе

Каква плата би сакале: по учинок или фиксен износ?

Во Македонија платите главно се исплатуваат во определен фиксен износ кој е одреден во договорот за работа, во одредени дејности

Прочитај повеќе

Од 1 јануари недела неработен ден, 50 отсто повисока дневница за работа во суштинските, 100 отсто во несуштинските дејности

Од 1 јануари наредната година треба да почне да се применуваат измените на Законот за работни односи кои ја дефинираат

Прочитај повеќе

Не секој газда е „спремен“ да исплати минималец од 300 евра

Многу од дејностите беа целосно затворнени во текот на  2020-та година, без каков било прилив на средства и ваквата одлука дополнително

Прочитај повеќе

Клуч на врата за фирмите кои нема да ја почитуваат неделата како неработен ден

Затворање плус парична казна за фирмите кои нема да плаќаат за работа во недела. Новото законско решение предвидува поригорозни казни

Прочитај повеќе

Во која дејност има најмногу вработени?

Бобан Илијевски Најмногу пополнети работни места има во преработувачката индустрија. Според големина на компании, најмногу вработени има во големите компании,

Прочитај повеќе

Во 2019 година за 23,4 % повеќе новосоздадени претпријатија отколку во претходната година

Во 2019 година во земјава вкупно биле регистрирани 7.785 новосоздадени претпријатија, што претставува 10,7 отсто од вкупно активните претпријатија, чија

Прочитај повеќе