Јовевски: Дискриминацијата е зло

Дискриминацијата е зло. Дискриминацијата при вработувањето и работниот однос е двојно зло. Дискриминацијата во современи услови е неприфатлива во која

Прочитај повеќе

Кој го докажува постоењето на дискриминација или мобинг во случај на спор?

РУБРИКА ЗА ТРУДОВО И СОЦИЈАЛНО ПРАВО   Тема: Кој го докажува постоењето на дискриминација или мобинг во случај на спор?

Прочитај повеќе

Финансиска мотивација за вакцинација – не е спротивна на законите, но дали е етичка?

Бобан Илијевски Порталот Работник прв во државата го посочи она што беше очигледно, а тоа е дека одредени работодавачи ќе

Прочитај повеќе

Дискриминација на работното место по однос на возраста

Дискриминација на работното место по однос на возраста   Кризата со вирусот КОВИД-19 несразмерно ги погоди постарите работници. Во текот

Прочитај повеќе

Понуда или принуда?

Бобан Илијевски И ете, кончено на површина излезе она коешто го зборував со месеци наназад – дека работодавачите во Македонија

Прочитај повеќе

Тужба пред надлежен суд против дискриминација

Тужба пред надлежен суд против дискриминација Лицето кое смета дека е дискриминирано може да поднесе тужба пред надлежен граѓански суд,

Прочитај повеќе

Лекција по трудово право: Забрана за дискриминација во работен однос

Рубрика трудово и социјално право Тема: Забрана за дискриминација во работен однос Во ек на новите мерки кои се донесоа

Прочитај повеќе

Утврдена директна дискриминација врз основа на образование од страна на Кривичниот суд

Утврдена директна дискриминација врз основа на образование од страна на Кривичниот суд Комисијата за спречување и заштита од дискриминација утврди

Прочитај повеќе

Глоба во случај на докажување на дискриминација на работно место согласно Законот за спречување и заштита од дискриминација

Глоба во случај на докажување на дискриминација на работно место согласно Законот за спречување и заштита од дискриминација Согласно Законот

Прочитај повеќе

Дали условувањето со задолжителната вакцинација носи ризик од дискриминација?

Дали условувањето со задолжителната вакцинација носи ризик од дискриминација? Работодавачите имаат должност, колку што е разумно изводливо, да обезбедат здравје,

Прочитај повеќе