Работа на црно: Еве кај колку фирми е констатирана во 2021 и 2022 година

Непријавената работа или работата на црно е еден од најгорливите проблеми во македонската економија. Одредени фирми, обидувајќи се да ги

Прочитај повеќе

Работниците се плашат да го откријат идентитетот: Од 1,678 пријави до трудовиот инспекторат, само 271 биле поднесени од познат подносител

Бобан Илијевски  На прашањето на порталот Работник за тоа дали повеќето од работниците прекршувањата на правата ги пријавуваат анонимно или

Прочитај повеќе

ДИТ: Ако работодавачот ја плати казната во рок од 8 дена, таа ќе изнесува 50% од целосната сума

Од ДИТ велат дека најмногу несреќи при работа во 2021 година имало во преработувачката индустрија и градежништвото.  Казните за работодавачите

Прочитај повеќе

Стапи на сила законот за недела неработен ден – инспекторите на терен!

Од денеска стапува на сила законот за неработен ден недела. Со законските измени во недела не треба да работат околу

Прочитај повеќе

ДИТ спровел 219 инспекциски надзори во областа на безбедност и здравје при работа

Во периодот од 29.11. до 03.12.2021 год., државните инспектори за труд од областа на безбедност и здравје при работа извршиле вкупно 219 инспекциски надзори. Извршени беа 64 редовни инспекциски надзори кои

Прочитај повеќе

Досега до ДИТ не пристигнале претставки за отказ поради вакцинација

Во Државниот инспекторат за труд досега не пристигнале претставки за отказ на работник кој не е вакциниран и поради тој

Прочитај повеќе

Гласен Текстилец: Уште една успешна соработка со ДИТ

По барање на “Гласен Текстилец” беше извршен вонреден инспекциски надзор од страна на ДИТ на ДПТУ ТОМА ТЕКС Кратово по

Прочитај повеќе

Лукаревска: Заедно со директорката на ДИТ ги утврдивме следните насоки за постапување во делот на злоупотребата на финансиската помош

Фејсбук статус на Сања Лукаревска, директорка на Управата за јавни приходи:   Со Државниот инспекторат за труд координирано постапуваме при

Прочитај повеќе

Уште една успешна акција на Државниот инспекторат за труд

Фејсбук статус на Гласен Текстилец: ▶ По барање на ”Гласен Текстилец” беше извршен вонреден инспекциски надзор од страна на ДИТ

Прочитај повеќе