Намалувањето на времетрањето на договорите на определено е добра мерка, но мора да се зачести и инспекцискиот надзор

Бобан Илијевски Договорите на определено работно време во првите пет месеци од 2022 година, уште повеќе предничат пред тие на

Прочитај повеќе

Левица: Власта опструира намалување на времетраењето на договорите на определено време

Собраниската Комисија за труд и социјална политика денеска расправаше по измените на Законот за работни односи, поднесени од пратениците од

Прочитај повеќе

(ВИДЕО ИНТЕРВЈУ) Адвокатот Димитријевиќ објаснува како може да се докаже мобингот (Втор дел)

Бобан Илијевски Во вториот дел од интервјуто со адвокатот Александар Димитријевиќ, тој зборува за тоа како може да се докаже

Прочитај повеќе

Договорите на определено време се тренд на Западот, смета проф. Мајхошев

Бобан Илијевски Пандемијата предизвикана од Ковид – 19 направи големи здравствени и економски штети, но од друга страна предизвика и

Прочитај повеќе

„Губењето на македонско здраво работоспособно населние преку договори не е пожелно во овој момент“

Бобан Илијевски Германските компании бараат меѓународна соработка за да дојдат до стручна работа сила. Според анкетата која ја порачала Фондацијата

Прочитај повеќе

Да престанат шпекулациите и манипулациите, K-15 мора да се исплати

Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) денеска соопшти дека регрес за годишен одмор за работниците од приватниот сектор мора да

Прочитај повеќе

Ќе се раскинат договорите со уште две странски компании?

Виси реализацијата на уште две инвестиции во зоните. Сител веќе објави дека Владата ја задолжила Дирекцијата за технолошките развојни зони

Прочитај повеќе

Јовевски: Законот за работни односи важи и во време на вонредна состојба

Работодавачите на работниците не можат усно да им кажат ’оди дома’ поради виша сила или пак да им речат од

Прочитај повеќе

Ампева: Секое намалување на договорите на определено е позитивно

Бобан Илијевски Неколку години по ред пријавуваме до надлежните во врска со конкретната фирма. Преку адвокат со кој соработува здружението

Прочитај повеќе

Потпишани првите договори од вториот повик за млади земјоделци, на третиот поддршката до 20.000 евра

– Во Министерството за земјоделство денеска беа потпишани првите договори од вториот повик за неповратна поддршка на млади земјоделци кои

Прочитај повеќе