Како може да се смени договорот за вработување

Рубрика за трудово и социјално право Тема: Начин на менување на договорот за вработување Проф. д-р Лазар Јовевски

Прочитај повеќе

Неопходни се нови форми на договори за вработување за регулирање на конкретни професии

Дигитализација ги започна, а пандемијата ги забрза новите процеси на пазарот на трудот. Се повеќе се појавуваат нови професии кои

Прочитај повеќе

Постигнат ДОГОВОР за покачување на платите на вработените во Клинички центар

Самостојниот синдикат на Клинички центар постигна договор за покачување на нето платата за 2.000 денари, а дополнително ќе се исплаќа

Прочитај повеќе

СДСМ: Целта на ВМРО – ДПМНЕ е да го урне договоорт со СОНК

Реакција на прес-конференција на Марија Митева од ВМРО-ДПМНЕ ВМРО-ДПМНЕ е партијата којшто го погазуваше трудот и достоинството на работниците, ја

Прочитај повеќе

ЗРО има предвидено други механизми за отстранување на лошите кадри, договорите на определено време не се за таа намена

Колумна на Бобан Кочовски  Изговорот кој што го слушаме од работодавачите и нивните комори/сојузи во однос на оправданоста на договорите

Прочитај повеќе

Ратификуван Договорот со Косово за соработка во туризмот

Во Собранието денеска e ратификуван Договорот за соработка во туризмот меѓу Владата на Република Северна Македонија и Владата на Република

Прочитај повеќе

Нов договор за вработување наместо отказ

Нов договор за вработување наместо отказ Се почеста практика станува понудата на нов договор за вработување наместо отпуштање на работникот.

Прочитај повеќе

Минималната плата нема да се зголеми – не се постигна договор

Ништо од минималецот од 18.000 денари за работниците. И по повеќе од 3 часа маратонски разговори на Економски-социјалниот совет во

Прочитај повеќе

(Аудио) Разговор со адвокатот Александар Димитријевиќ – како можат да се намалат основиците на оние кои ќе работат во недела?

Пишува: Бобан Илијевски Новиот Закон за работни односи и законското решение со кое недела треба да биде неработен ден, моментално

Прочитај повеќе

Турски компании заинтересирани за инвестиции во земјоделството, пречка Договорот за слободна трговија

Турските инвестиции во земјава надминаа една милијарда евра, но има потенцијал за натамошни вложувања особено во обновливи извори на енергија.

Прочитај повеќе