ВМРО – ДПМНЕ: За една година се раселени над 130,000 луѓе

Премногу е, криминалот на СДСМ и ДУИ за една година раселил над 130 илјади луѓе. Според податоци на ДЗС во

Прочитај повеќе

Зголемено количеството на превезена стока во железничкиот и воздухопловниот превоз

Во четвртото тримесечје од 2021 година, во патниот патнички превоз бројот на превезените патници e 778 илјади, во градско-приградскиот 10

Прочитај повеќе

Во август 88,7 отсто од потрошената струја од домашно производство

Земјава во август годинава вкупно потрошила 586.691 мегават часови електрична енергија, 36,924 милиони нормални кубни метри природен гас, 413.040 тони

Прочитај повеќе

Влада: Продолжува да расте просечната месечна нето плата

Согласно податоците на Државниот завод за статистика, просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во август 2021 година изнесува 28.642 денари.Тоа

Прочитај повеќе

Економската активност во вториот квартал од годината е за 13,1% поголема отколку истиот период лани

Економската активност во вториот квартал од годината е за дури 13,1% поголема отколку истиот период лани, објави неделава Државниот завод

Прочитај повеќе

Просечната нето плата во април 28.438 денари, за 10,1 отсто повеќе од лани

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во април 2021 година изнесувала 28.438 денари, а бруто платата била 42.441 денари. Според

Прочитај повеќе

Трошоците на живот бележат зголемувања од 3 %

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на трошоците на животот во мај 2021 година, во однос на претходниот

Прочитај повеќе

Колку луѓе се вработиле за три месеци: Нови податоци од статистика

Стапката на невработеност во првиот квартал годинава е 16 проценти, соопшти Државниот завод за статистика. Според податоците, во првото тримесечје

Прочитај повеќе

Во 2019 година за 23,4 % повеќе новосоздадени претпријатија отколку во претходната година

Во 2019 година во земјава вкупно биле регистрирани 7.785 новосоздадени претпријатија, што претставува 10,7 отсто од вкупно активните претпријатија, чија

Прочитај повеќе

Просечната нето-плата во март е 28.217 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во март 2021 година изнесува 28.217 денари и бележи раст во однос на март

Прочитај повеќе