Што треба да прави државниот испекторат за труд?

Што треба да прави државниот испекторат за труд? Како работи на инспекцискиот надзор, се сметаат управните и други мерки, кои

Прочитај повеќе

Работниците се плашат да го откријат идентитетот: Од 1,678 пријави до трудовиот инспекторат, само 271 биле поднесени од познат подносител

Бобан Илијевски  На прашањето на порталот Работник за тоа дали повеќето од работниците прекршувањата на правата ги пријавуваат анонимно или

Прочитај повеќе

Јовевски: Порамнувањето на казните служи за да истите не застарат и не се случува застој во нивното подмирување

Можно е зголемувањето на казните за работодавачите кои ги прекршуваат одредбите од Законот за безбедност и здравје при работа да

Прочитај повеќе

Тренчевска: Исплаќањето на минималната плата од 18,000 денари ќе биде под постојана контрола од инспекторатот

Законот мора да важи за сите и Законот за минимална плата со којшто е утврдено дека минималната плата не смее

Прочитај повеќе

(ВИДЕО) Која е постапката за пријава на повреда на работно место и за колку време треба да се повика инспектор?

Одговара Грозданка Тилева од Државниот инспекторат за труд.  

Прочитај повеќе

Колку денови одмор му следуваат на лице над 60 години возраст?

Одговара Јована Тренчевска од Државниот инспекторат за труд.   Извор: Само Прашај 

Прочитај повеќе

Работниците да се охрабрат прекршувањата на работничките права да ги пријавуваат во ДИТ

Пријава до трудовиот инспекторат Во некој од нашите претходни објави споменавме колку е важно работниците да си ги знаат своите

Прочитај повеќе

До кога профитот ќе биде пред животот на работникот?!

Бобан Илијевски Во изминатиов период имав можност да учествувам на еден семинар наменет за истражувачкото новинарство во областа на безбедноста

Прочитај повеќе

Тренчевска: До крајот на јули ќе завршиме со 22 нови инспектори со што ќе биде засилен капацитетот на ДИТ

Бобан Илијевски Изминатиот период, поточно од март минатата година, со започнувањето на пандемијата во Македонија, како Државен Инспекторат на труд

Прочитај повеќе

УЈП го следи случајот со фабриката „Баргала“, контролата е при крај

Будно го следиме случајот за фабриката „Баргала“. Нашата контрола таму е при крај и ќе имаме голем наод. Можам да

Прочитај повеќе