Алиу во Гостивар: Ги поттикнувам компаниите да се вклучат во дуалното образование, така им помагаат на младите и учествуваат во создавањето квалификуван кадар

Kомпаниите се соочуваат со потешкотии да ги пополнат слободните работни места со квалификувана работна сила. Од друга страна, младите можат

Прочитај повеќе

Шаќири: компаниите се клучни во спроведување на дуалното образование, заедно со наставниот кадар придонесуваат кон создавање на добро подготвени ученици

Интересот кај бизис секторот да учествува во спроведувањето на образовниот процес во средните стручни училишта постојано се зголемува и тоа

Прочитај повеќе

Шаќири: Со Делегацијата на Германското стопанство успешно реализираме дуално образование, континуирано расте бројот на ученици што го избираат

Создавање обучени и стручни млади луѓе кои се подготвени брзо да се вклучат во работата на компаниите е еден од

Прочитај повеќе

„Брако“ – втора година по ред компанија – партнер во спроведувањето на Дуалното стручно образование

„Брако“ е сертифицирана компанија што веќе втора учебна година по ред спроведува дуално стручно образование според стандардите на Асоцијацијата на

Прочитај повеќе

Finance Think: Извештајот ја потенцира неусогласеноста на пазарот на трудот и бавните образовни реформи во Македонија

Бобан Илијевски   Извештајот јасно укажува на тоа дека постои голема неусогласеност на пазарот на труд поради бавното реформирање на

Прочитај повеќе

Азески: 211 нови фирми се вклучуваат во процесот на дуалното образование

Деновиве вниманието ми го привлече еден билборд на кој три наши фирми, истакнати членки на Стопанската комора на Северна Македонија

Прочитај повеќе

Царовска на обука со директорите на средните стручни училишта: Со унапредување на стручното образование до квалитетен кадар и можност за вработување на младите

Обука за активностите кои треба да ги спроведат директорите на средните стручни училишта каде во новата учебна 2021/2022 година започнува

Прочитај повеќе

Царовска: Со стипендии ќе ги поддржиме стручните профили што ги бара пазарот на труд

Профилите кои ќе се изучуваат во средното стручно образование ги прилагодуваме на потребите на реалниот сектор, со што го осовременуваме

Прочитај повеќе

Царовска: Обезбедуваме квалитетно средно образование за добро вработување

Министерката за образование и наука Мила Царовска и претставници на Делегацијата на германското стопанство во Македонија денес посетија средни стручни

Прочитај повеќе

Се разгледува можноста за продолжување на практичната обука на средношколците во фабриките под протоколи за заштита од Ковид-19

Заменичката на претседателот на Владата за економски прашања Мила Царовска, и директорот на Делегацијата на германското стопанство во Северна Македонија,

Прочитај повеќе