И учениците од дуалното образование иднината ја гледаат во Европа

Како обид за стопирање на иселувањето, намалување на невработеноста, но и одговарање на потребите на пазарот на труд во СОУ

Прочитај повеќе

Дуално образование по германски принцип: Средношколци од Кавадарци се вработија во „Дрекслмајер“

Осумнаесет средношколци од СОУ „Киро Спанџов-Брко“ во Кавадарци ја завршија наставата од областа Индустриска мехатроника според германски модел на дуално

Прочитај повеќе

Дуалното образование и мерката „младински додаток“ даваат резултати, вели Царовска

Компаниите во индустриските зони работат и покрај корона кризата. Секоја од нив има различна динамика, затоа и индивидуално се справува

Прочитај повеќе

Јаневска: Инвестирањето во поединецот треба да биде значајна придобивка на една земја

Инвестирањето во поединецот треба да биде значајна придобивка на една земја. Општеството (државата) инвестира во образованието и обуката на поединецот,

Прочитај повеќе

Дуалното образование е решението за оспособување на стручни кадри, велат од Стопанската Комора

Бобан Илијевски За оспособување на стручен кадар во индустријата решението го гледаме во дуалното образование, велат од Стопанската Комора на

Прочитај повеќе

Потребни се млади стручни кадри, дуалното образование важно за успешна економија

Дуалното образование и создавање млади квалификувани кадри според потебите на економијата е важно за економски успех и затоа треба да

Прочитај повеќе

(Видео) СКМ: Законите се пречка за функционалност на дуалното образование

Стопанската комора на Македонија изминатиот месец одржа состаноци со речиси сите здруженија и регионалните комори во рамките на Комората, на

Прочитај повеќе

Македонската економија се надева на дуалното образование

Се повеќе компании сакаат да станат дел од програмата Дуално образование, но како да се мотивираат и учениците? Првичните ефекти

Прочитај повеќе