ЕТУК: Доколку се применат мерки, до 2030 можат да се спречат 30,000 смртни случаи на работните места

Речиси 30,000 луѓе можат да ги изгубат своите животи на работните места во Европската унија во оваа декада без дејствија

Прочитај повеќе

Евростат: Maкедонците не можат да си дозволат да купат месо и риба, машина за перење, а за одмор не станува ни збор

Најновото испитување на Еуростат, според кое го мери процентот на сиромаштија преку неколку параметри, покажа поразителни бројки за македонските граѓани.

Прочитај повеќе

Во пракса, работиме најмногу часови во регионот и Европа, а земаме најмали плати

Бобан Илијевски Еден работник во Македонија којшто е ангажиран на полно работно време, во просек работи над 40 часа, неделно.

Прочитај повеќе

Македонија е трета во регионот по Албанија и Црна Гора по ризик од сиромаштија

Македонија е меѓу земјите кои лани имале висок ризик од изложеност од сиромаштија. Во земјава околу 35 отсто население е

Прочитај повеќе

Македонија е трета најсиромашна земја во Европа, само Албанија и БиХ пред нас

Според податоците на Еуростат, Македонија е трета најсиромашна земја на европскиот континент, а Албанија и БИХ се најсиромашните земја во

Прочитај повеќе

Евростат: Македонските граѓани работат во просек 31,5 години

Македонските граѓани работат во просек 31,5 години за време на нивниот живот, според истражувањето на Евростат за 2019 година. Минатата

Прочитај повеќе

Повеќе од половина од граѓаните не можат да си дозволат годишен одмор

Околу 29 проценти од жителите на земјите членки на ЕУ на возраст над 16 години не можеле да си дозволат

Прочитај повеќе

Третина од домаќинствата во Македонија немаат пари да си платат месечни трошоци

Во просек една третина од домаќинствата во регионот имаат проблем со навремено подмирување на режиските трошоци во последните 12 месеци,

Прочитај повеќе

Во Македонија поевтина е облеката отколку храната

И покрај тоа што анализите на Евростат и други меѓународни институции, покажуваат дека Македонија е меѓу земјите со најевтина храна,

Прочитај повеќе

Во Данска македонската просечна плата се заработува за 10 часа

Во еврозоната минатата година, за кога се последните податоци на Евростат, просечната цена на трудот на час изнесувала 27,4 евра,

Прочитај повеќе