Жените управители во Македонија вработуваат 121,693 работници

Согласно податоците на даночната управа во земјава има 104.507 активни даночни обврзници правни лица регистрирани во сите региони во државата,

Прочитај повеќе

Доделени договори за грантови од 6.000 евра на 70 жени земјоделки

Набавка на пчеларска опрема, соларна сушара за овошје и зеленчук, машини за преработка, разладна комора, опрема за фарми и за

Прочитај повеќе

Оваа банка на жените работнички им нуди платено отсуство поради менопауза

Централната банка на Ирска нуди платено отсуство за вработените кои влегле во менопауза. Со ова, банката се приклучува кон растечката

Прочитај повеќе

Жените лидери ги напуштаат своите позиции – На што се должи тоа?

Мажите и понатаму остануваат „резервирани“ за највисоките позиции во деловниот свет, додека жените кои и да дојдат до водечките позиции,

Прочитај повеќе

Водечката светска банка ја бие лош глас: 1,400 жени поднеле тужби за сексуално вознемирување

Жените во Голдман Сакс (Goldman Sachs), водечката светска банка, пријавиле 75 инциденти на сексуални напади и вознемирување, во кои биле

Прочитај повеќе

Жените сакаат да работат од дома, но не можат да напредуваат бидејќи шефовите бараат присутност на работа

Постојат доста причини поради кои мажите и жените ја засакале работата на далечина, која се наметнала како норма во текот

Прочитај повеќе

МАЛЕСКА-САЧМАРОСКА: НА ЖЕНИТЕ ПРЕТПРИЕМАЧКИ ПОТРЕБНА ИМ Е ФИНАНСИСКА ПОДДРШКА ПРЕКУ ВЛАДИНИ МЕРКИ

Евидентно е дека 78,9 од жените претприемачки се соочуваат со немање поддршка во финансирање на нивните бизниси, додека 43,7% се

Прочитај повеќе

7 стигми на работните места кои треба да се „скршат“ веднаш – Се однесуваат на плати, родителство и менструација

Подготивл: Бобан Илијевски Многу луѓе би рекле дека работното опкружување драстично се подобрило во смисла на инклузивноста, што е и

Прочитај повеќе

Во кои земји има најголема разлика во платите меѓу мажите и жените?

Разликата во платите меѓу жените и мажите сè уште постои Ако ја споредите заработката на група вработени жени и група

Прочитај повеќе

Градот полн со Балканци има „слух“ за жените во оваа работа: Вложуваат точно 23,6 милиони евра

Дигитален пресврт, одржливост и заштита на климата – теми кои во наредните децении многу ќе влијаат на пазарот на трудот

Прочитај повеќе