Амнести Интернешанал покренува иницијатива за ослободување на Иранската активистка која го тргна марамата од својата глава

Во Иран, кривично дело е жените да се појавуваат во јавноста со откриена коса. Јасаман Аријани, 24-годишна активистка, сакаше да

Прочитај повеќе

Фемицид: Глобален проблем со кој е тешко да се справи светот

Најмалку 87,000 жени биле намерно убиени во 2017 година, и во сиромашните и во богатите земји, според ООН, се вели

Прочитај повеќе

Иранската убавица доби азил од Филипинската Влада

Бахаре Заре Бахири, иранска национална и призната светска убавица, доби азил од Филипинската Влада по скоро четиринеделното чекање на меѓународниот

Прочитај повеќе

Активистката за човекови права Хеврин Калаф, убиена во Сирија

Курдски политичарка и активистка за човекови права беше убиена во североисточна Сирија од страна на сè уште неопределена партија, додека борбите

Прочитај повеќе

Ема Вотсон иницираше СОС линија за жени жртви на сексуално вознемирување на работното место

Актерката и активистка Ема Вотсон помогна да се започне бесплатна телефонска линија која ќе нуди бесплатни правни совети на жените

Прочитај повеќе

Жена инспекторка во Пакистан истражила 200 случаи на сексуална злоупотреба за 3 години

Првата жена полициски офицер во областа Пакпартан во Пакистан истражила 200 случаи на силување за само три години. Повеќето истраги

Прочитај повеќе

Иран: 3 жени осудени на 55 години затвор за непочитување на исламскиот кодекс на облекување

Монуре Арабашахи, Јасамин Ариани и Мојган Кешаварец, три жени кои се задржани во иранскиот притвор од април годинава за „непочитување

Прочитај повеќе

Домашно насилство е најчестиот убиец на жени низ целиот свет

Последниот извештај на Обединетите нации објави дека половина жени кои биле убиени во светот биле убиени од страна на своите

Прочитај повеќе

Секој ден, 137 жени ширум светот се жртви на фемицид

Според податоците на UNODC (Канцеларија на Обединетите нации за дрога и криминал), до крајот од 2018 година, секој ден, во

Прочитај повеќе