Tрошоците на живот и цените на мало повисоки во однос на септември лани

Трошоците на живот во септември годинава во однос на претходниот месец бележат намалување од 0,2 отсто, а во однос на

Прочитај повеќе

Просечната нето-плата во јули 27.231 денар

Просечната нето-плата во јули годинава била 27.231 денар, додека бруто платата изнесувала 40.640 денари. Според Државниот завод за статистика, во однос

Прочитај повеќе

Пад на извозот од 21,4 отсто во првите седум месеци од годината

Во првите седум месеци од годинава извозот бележи пад од 21,4 отсто во однос на тој период лани, објави Државниот

Прочитај повеќе

Трошоците за живот во август повисоки за 0,5 отсто

Трошоците на живот во август во однос на претходниот месец забележаа пораст од 0,5 отсто, а цените на мало се

Прочитај повеќе

Во вториот квартал стапката на невработеност 16,7 отсто

Стапката на невработеност од 16,7 отсто е евидентирана во вториот квартал од оваа година, објави Државниот завод за статистика. Според

Прочитај повеќе

Во вториот квартал имало 6,866 работни места

Во второто тримесечие од годинава стапката на слободни работни места изнесувала 1,36 отсто, односно имало 6866 слободни работни места, покажуваат

Прочитај повеќе

Просечната нето плата за јуни месец изнесува 26 867 денари

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во  јуни 2020 година, во

Прочитај повеќе

Драстичен пад: За 16,2 отсто намалени откупот и продажбата на земјоделски производи

Намалени се откупот и продажбата на речиси сите земјоделски производи, соопшти Државниот завод за статистика. Во второто тримесечје од 2020

Прочитај повеќе

Бројот на туристи во Македонија намален за 71,8 отсто

Во периодот јануари – јуни 2020 година во однос на истиот период лани бројот на туристите е намален за 71,8

Прочитај повеќе

Последица од кризата: Драстичен пад на бројот на работници во индустријата

Бројот на работници во индустријата минатиот месец во однос на јуни лани е намален за 5,2 отсто. Како што соопшти

Прочитај повеќе