Петкоска: Како е регулирано во законот кои места ќе работат во недела и колкав процент од граѓаните ќе бидат слободни

Трите прашања се однесуваат на измените на законот за трговија кој бомбастично беше најавуван пред една година, се донесе избрзано

Прочитај повеќе

„Секој работник однапред да знае колку ќе му изнесува платата“ – Дали западната пракса може да опстане на македонските простори?

Сметаме дека во средина во која работната култура е таква што почитувањето на минимумот од работничките права се смета за

Прочитај повеќе

Ново законско решение за мобинг – побезбедно пријавување за вознемирување на работното место

Министерството за труд и социјална политика во моментот работи на измени и дополнување на Законот за заштита од вознемирување на

Прочитај повеќе

Која е поенатата на законските решенија за работни односи во Македонија?

Пишува: Бобан Илијевски  Законското решение за недела неработен ден коешто завчера беше усвоено од Собранието, отвори една голема дискусија кај

Прочитај повеќе

Заев: Од 1 јануари недела станува неработен ден

И премиерот во заминување Зоран Заев се огласи на Фејсбук по повод носењето на законското решение за недела неработен ден. 

Прочитај повеќе

Шахпаска за „Коха”: Со законската мерка „Недела – ден на неделен одмор” го остваруваме барањето на работниците

Министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска во интервју за весникот на албански јазик „Коха”, посочи дека во носењето

Прочитај повеќе

Шахпаска: За над 92 проценти од вработените недела ќе биде ден за неделен одмор, оние што ќе работат добиваат за 50 до 100 отсто повисоки дневници и слободен ден

Недела – ден на неделен одмор станува реалност, обезбедивме ден за семејството, а оние што ќе работат добиваат за 50

Прочитај повеќе

Со сегашниот предлог за недела како неработен ден, само мал број работници ќе бидат со семејствата овој ден

Според мене постојат два актуелни сегменти коишто ги засегаат работниците, а тоа се, сеуште не донесеното законско решение за Недела,

Прочитај повеќе