„Finance Think“: Извештајот на ЕК дава реална слика за македонската економија, поизразен критичкиот тон кон клучните реформи

Извештајот на Европската комисија за напредокот на земјава, според „Finance Think“, дава реална слика за македонската економија во постпандемискиот период

Прочитај повеќе

Извештај на СБ: Се очекува економскиот раст на Северна Македонија за годинава да забави до 2,7 проценти

Економскиот раст на земјава во 2022 година се очекува да забави до 2,7 проценти при што реалниот БДП до средината

Прочитај повеќе

Finance Think: Извештајот ја потенцира неусогласеноста на пазарот на трудот и бавните образовни реформи во Македонија

Бобан Илијевски   Извештајот јасно укажува на тоа дека постои голема неусогласеност на пазарот на труд поради бавното реформирање на

Прочитај повеќе

Што ако во фирмата не стасал извештај за стажот и платата на вработените: ПИОМ со ново известување

Фирмите кои не можат да ги преземат листите за стажот и платата на вработените да се обратат до Фондот за

Прочитај повеќе

Извештајот за медиумите: Платите на македонските медиумски работници се едни од најниските во соседството

Бобан Илијевски Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници – ССНМ постојано потсетува дека работничките права на новинарите и медиумските

Прочитај повеќе

Маѓепсан круг: Мала е продуктивноста, не може да растат платите – Барам поголема плата за да работам

Бобан Илијевски Едно од можеби најчестите прекршувања на работничките права со коишто се соочуваат македонските работници е нивното пријавување на

Прочитај повеќе

Извештај: Обидувајќи се да дојдат до поголем профит, работодавачите ги погазуваат работничките права

Бобан Илијевски Моменталната ситуација со работничките права во Македонија е загрижувачка. Она што сите гласно го говорат, но не се

Прочитај повеќе

ЕК: Погодна е климата за слобода на медиумите во Македонија

Генерално погодна е климата за слобода на медиумите во Македонија. Целокупната состојба и клима овозможуваат критичко известување од страна на

Прочитај повеќе

Молк од засегнатите страни во врска со падот на Македонија за пет места во водење на бизнис

Европската комора објави извештај за водење на бизнис, според кој Македонија е падната пет места подоле и се наоѓа на

Прочитај повеќе

Дискреционите зголемувања во јавниот сектор ја подигаат просечната плата

Во септември 2019 година, номиналниот раст на просечната нето плата изнесуваше 4,4 проценти (3,8 проценти во август), што во еден

Прочитај повеќе