Најплатениот сектор во државата се залага за воведување на ИТ образование во средните стручни училишта

Воведување на стручно ИКТ образование е заложбата на Стопанската комора за информатички и комуникациски технологии (МАСИТ) кон која се стреми

Прочитај повеќе

„Потребно е воспоставување на смер за стручно ИКТ образование во средните стручни училишта“

Пишува: Бобан Илијевски ИКТ секторот е еден од најбрзорастечките сектори во Македонија. Од ден на ден, се повеќе млади луѓе

Прочитај повеќе

Конференција за дигитална, зелена трансформација: Мора да реагираме брзо зашто утре можеби ќе биде доцна

На светот му е потребен рестарт, време е за брза акција. Ако досега бевме качени на воз кој застанува не

Прочитај повеќе

Дваесетина млади луѓе се стекнаа со вештини за работа во ИКТ секторот преку EDU4IT проектот финансиран од Чешката амбасада

Резултатите на проектот EDU4IT – Зголемување на вработливост во сектори со висока додадена вредност преку акселерација на развојно релевантни проекти,

Прочитај повеќе

Најголемите пари се кај програмерите – еве колку заработиле Македонците

Програмерството е професија која е високо резистентна на економските последици од корона кризата. Ова го покажуваат официјални достапни податоци од

Прочитај повеќе

ИКТ индустријата со импозантни резултати, Мицкоски смета дека е недоволна владината поддршка

ИКТ индустријата во земјава, и покрај КОВИД-кризата, бележи импозантни бројки. Иднината е во дигитализацијата и затоа државата треба да ги

Прочитај повеќе

БАУ и МАСИТ потпишаа меморандум за соработка

Бизнис акцелераторот УКИМ и Стопанската комора за информатички и комуникациски технологии – МАСИТ, потпишаа Меморандум за соработка кој предвидува промовирање

Прочитај повеќе

МАСИТ: 80 % од вработените во ИКТ секторот работат од дома

Поради пандемијата на Ковид – 19 поголемиот број на вработени во ИКТ секторот работат од дома. За тоа како тоа

Прочитај повеќе