Бројот на невработени за една година се намалил за 28,000 – Дали поради вработување или иселување?

Голем дел од невработените што се пријавија во Агенцијата за вработување поради економските мерки поврзани со невработеноста, сега самоиницијативно престанаа

Прочитај повеќе

За да се дојде до поголеми плати треба да се промени стопанската структура

Што треба да се направи за да се зголеми човечкиот капитал на младите во Македонија? Ова прашање има одговор, но

Прочитај повеќе

Истражување: Од младите 58 проценти би се иселиле, 64,8 незадоволни од местото во државата

Педесет и осум проценти од младите би се иселиле од државата, а 64,8 проценти се незадоволни од своето место во

Прочитај повеќе

(АУДИО КОЛУМНА) Стручни работници ќе создаваме само за Запад, се додека не ја решиме корпуцијата и политизацијата

Бобан Илијевски Морам да признам дека идејата на Министерството за образование и наука со проектот „Учи паметно, работи стручно“ којшто

Прочитај повеќе

И покрај штетите од пандемијата, Владата очекува намалување на невработеноста на едноцифрен број

Бобан Илијевски Уште од самото формирање на Владата во 2020 година, едно од клучните ветувања беше намалување на невработеноста на

Прочитај повеќе

Димитриеска Кочоска: Планот за живот на Заев, ни донесе дупло поголемо иселување на младите лица од Македонија

Цитирајќи делови од „Планот за живот“ во Македонија, кој беше предизборна програма на Социјалдемократскиот сојуз за изборите од 2016 година,

Прочитај повеќе

Младите сакаат да се иселат: Не се спроведува националната стратегија за спречување на одливот на мозоци

Не е само подобрата работа и парите причина за иселување на младите од државата. Трендовите за напуштање во последните години

Прочитај повеќе

Иселувањето од државата ја јаде економијата

Сонот за подобар живот на Запад и натаму е топ-приоритет во планирањето на иднината на поголем дел од младите, но

Прочитај повеќе

Лошата финансиска ситуација не е единствената причина за заминувањето на младите од државата

Автор: Бобан Илијевски Имав чест пред некој ден да учествувам на една трибина која беше организирана за младите луѓе, на

Прочитај повеќе

„Се уште сум тука, а зошто би заминал“ – трибина за причините на иселувањето на младите

„Сеуште сум тука, а зошто би заминал?“ беше темата на трибината за млади која се одржа денеска во центарот за

Прочитај повеќе