Повисока минимална плата – поголема продуктивност и економски раст

Минималната плата, зголемена или не, е во фокусот на интересот на крајот од годинава. И кај работодавците, и кај синдикатите,

Прочитај повеќе

„Finance Think“: По 14.934 денари по вработен за компании најпогодени од Ковид кризата

Институтот за економски истражувања и политики „Finance Think“ предлага враќање на мерката 14.500 денари по вработен за дејностите кои биле

Прочитај повеќе

Затворањето на економијата и ограниченото движење ја предизвикаа најголемата рецесија во македонската економија

Институтот за економски истражувања и политики „Finance Think“ во најновиот квартален „Макроекономски монитор“ оценува дека затварањето на економијата и ограниченото

Прочитај повеќе

Придобивките од кивито за човековото здравје

Кивито за првпат станало популарно на Нов Зеланд, а плодовите на ова овошје денес ги уживаат луѓето ширум целиот свет.

Прочитај повеќе

Детектор: Граѓаните не планираат да летуваат под маски

Мерките за заштита ќе имаат големо влијание на тоа дали граѓаните ќе одат на одмор ова лето, покажува најновото истражување

Прочитај повеќе

Детектор анкета: Половина од граѓаните немаат пари за да одат на одмор ова лето

Половина од граѓаните велат дека немаат пари за да одат на одмор ова лето, покажува најновото истражување на јавното мислење

Прочитај повеќе

Гардијан: Корона вирусот претставува закана за опстанокот на планинските горили

Горилите споделуваат 98 отсто од ДНК со луѓето и од луѓето може да добијат респираторни заболувања  со смртоносни последици. Спроведените

Прочитај повеќе

Детектор: Секој четврти Македонец или некој од семејството останал без работа поради корона кризата

Речиси една четвртина (25,8%) од граѓаните велат дека тие или некој од нивното семејство привремено или трајно останале без работа

Прочитај повеќе

Над 20% од вработените граѓани останале без своето работно место поради корона кризата

Секој петти вработен граѓанин во Македонија останал без своето работно место како последица на економската криза предизвикана од епидемијата на

Прочитај повеќе

Детектор анкета: Секој петти работник е жртва на мобинг

Секој петти работник бил жртва на мобинг, покажува најновата анкета која за Детектор ја спроведе Институтот за политички истражувања Скопје.

Прочитај повеќе