мажи

ЕкономијаНовостиСветСветот на работникот

Дали деловната политика и понатаму ги фаворизира мажите? 58 % од испитаниците сметаат дека жените мораат повеќе да се докажуваат

Жените во Америка се се‘ уште многу далеку од постигнување на еднаквост со мажите, во обезбедувањето на врвни корпоративни работни

Read More
ЕкономијаНовостиСветСветот на работникот

Компаниите ќе мораат да пријавуваат дали им даваат еднакви плати на мажите и жените

Владата на Нов Зеланд планира да ги принуди големите компании да ја пријават состојбата со платите кај жените и мажите

Read More
ЕкономијаМакедонијаНовостиСветот на работникот

ЗА МАЖИТЕ СЕКОГАШ ЌЕ СЕ НАЈДЕ РАБОТА И РАКОВОДНА ПОЗИЦИЈА – Зошто жените помалку работат?

Традиционално жените остануваат да бидат помалку вклучени на пазарот на труд во земајва. Податоците говорат дека, за разлика од мажите,

Read More
ЕкономијаМакедонијаНовостиСветот на работникот

Јазот во платите е голем, но најмногу е изразен кај повисоките плати

Јазот во платите помеѓу мажите и жените во Македонија останува голем. Во 2021 година, според податоците на Државниот завод за

Read More
НовостиПравдаСветот на работникот

Тренчевска: За да можеме да зборуваме за еднакви можности на мажите и жените потребно е креирање на соодветни родово одговорни политики

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска заедно со претседателката на Комисијата за еднакви можности, Гордана Сиљановска – Давкова

Read More