Евростат: Maкедонците не можат да си дозволат да купат месо и риба, машина за перење, а за одмор не станува ни збор

Најновото испитување на Еуростат, според кое го мери процентот на сиромаштија преку неколку параметри, покажа поразителни бројки за македонските граѓани.

Прочитај повеќе

Колку пари месечно даваат Македонците за сметки?

Македонија се најде на 49 место на листата земји во светот по висината на трошоците кои граѓаните ги издвојуваат месечно

Прочитај повеќе

Во странство по секоја цена – Македонците и во пандемија одат на сезонска работа

Легално со работна виза или на црно,  граѓани од земјава заминуваат на сезонска работа во странство. Актуелни дестинации за работа

Прочитај повеќе

Пандемијата направи помалку Македонци да станат Германци

Минатата година помал број на странци добиле германски пасоши, вклучувајќи ги и македонските. Во 2020 со овој документ се стекнале 690

Прочитај повеќе

Тројца Македонци со велосипед се искачија на Килиманџаро

Лазо Миновски, Никола Нешкоски и Иља Деревјев станаа првите Македонци кои со велосипед ја искачија највисоката планина во Африка, Килиманџаро

Прочитај повеќе

Македонците и Србите за еден полн резервоар треба да работат два и пол дена, а Словенците само еден

За полн резервоар гориво во Србија треба да работите околу 20 часа или два и пол работни дена, во Словенија

Прочитај повеќе

Македонците во Германија бараат подобрување на услугите во дипломатско – конзуларните претставништва

Граѓаните на Македонија со престој во Германија преку отворено писмо апелираат за подобрување на услугите во дипломатско-конзуларните претставништва на Македонија

Прочитај повеќе

Македонците од Германија обвинуваат за хаос во транспортот на патници

Македонците од германскиот град Келн обвинуваат за тотален хаос и дезорганизираност при синоќешното транспортирање на македонските граѓани со т.н. хуманитарен

Прочитај повеќе

Дури 455,100 Македонци живеат во сиромаштија

Државниот завод за статистика врз основа на податоците од Анкетата за приходите и условите за живеење, која се спроведува во

Прочитај повеќе