Заложби за подобрување на состојбата во новинарството од институциите има, но колку тие ЌЕ се реализираат?

Бобан Илијевски Неодамна, Генералниот секретар на Европската федерација на новинари Рикардо Гутиерез во изјава за Работник рече дека Македонија нема

Прочитај повеќе

Средба на новинари и медиумски работници од Штип

Според искуствата изнесени од учесниците, физички закани кон новинарите во регионот нема, но ги има на социјалните мрежи. Токму на

Прочитај повеќе

Светски ден на слобода на медиумите: Време е за суштински промени кои ќе гарантираат слобода во работењето на новинарите

Денешниот Светски ден на слободата на медиумите е важен потсетник за медиумската одговорност за транспарентни и одговорни институции и за

Прочитај повеќе

Беловски: Порталите се изолиран остров за кои не важат работничките права (АУДИО)

Најголем дел од новинарите кои работат во онлајн (интернет) медиуми имаат лоши работни услови. Ниските плати, неисплаќањето на додатоците согласно

Прочитај повеќе

Беловски: Со страв и неизвесност не може да имаме здрави медиуми

Тема што ги засега медиумските работници, сега станува збор за ТВ Алфа од каде шестмина вработени пред Нова година добија отказ, но

Прочитај повеќе

Реакција на ССНМ и ЗНМ на отпуштањето на шестмина медиумски работници од Алфа ТВ

Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) и Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) денеска на прес-конференција реагираа на

Прочитај повеќе

Страв и анксиозност е цената која новинарите ја платија при известување од пандемијата на ковид-19

– На 61 отсто од медиумските работници велат дека пандемијата негативно влијаела врз менталното здравје – 42 медиумски работници останале

Прочитај повеќе

Чаусидис: Новинари добиваа откази преку СМС пораки – ситуацијата во медиумите беше страшна

Разговараше: Бобан Илијевски Интервју со еден од основачите и прва претседателка на Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници, Тамара

Прочитај повеќе

Анкета на ССНМ: 60 % од медиумските работници би ја напуштиле професијата доколку имаат можност да влезат во други професионални води

КЛУЧНИ ПОДАТОЦИ –70 отсто медиумски работници не се осигурани во случај на повреда на работното место – 61 отсто од испитаниците

Прочитај повеќе

ССНМ и ЗНМ на средба со снимателите од регионалните и локалните медиуми

Претставници на Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) и на Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) во сабота

Прочитај повеќе