ЗНМ за Работник: Преку Фондот за слободни медиуми ќе се зголеми и стандардот на новинарите и медиумските работници

Бобан Илијевски Неодамна од Здружението на новинари на Македонија – ЗНМ реагираа на постапката на градот Скопје за рекламирање во

Прочитај повеќе

Гутиерез од Европската федерација на новинари за Работник: Македонија нема имплементирано речиси ништо од Препорката за заштита на новинарите

Бобан Илијевски Владата во Македонија нема имплементирано речиси ништо од Препораката за заштита на новинарството на Советот на Европа, која

Прочитај повеќе

Определувањето на платите на новинарите се темели врз принципит „Што поевтино“ – Младите новинари мора да се изборат за зголемување на стандардите

Бобан Илијевски Просечната плата во Македонија во јануари изнесуваше 29,980 денари. Со нејзиното зголемување, уште повеќе се прошири јазот помеѓу

Прочитај повеќе

Колку вработени има во радиостаниците во Македонија?

Во радиостаниците на државно ниво, Антена 5, Канал 77, Метрополис и Јон, просечниот број на вработени во редовен работен однос

Прочитај повеќе

Владата има интерес од кампањи во медиумите кои се од јавен интерес, а не политички или владин, вели Заев

Премиерот Зоран Заев денеска најави дека во следниот период ќе разговара со медиумските работници, како да се овозможи кампањите од

Прочитај повеќе

Од Србија потврдија дека во Врање ќе се вакцинираат 100 медиумски работници од Македонија

Од Кабинетот на српскиот претседател Александар Вучиќ потврдија дека сто новинари од Македонија, на молба на Здружението на новинари на

Прочитај повеќе

Најголем дел од реакциите на новнарите се за неплатената прекувремена работа

Еден од стремежите на синдикатите е борба за обезбедување на баланс помеѓу професионалниот и приватниот живот. Сепак, не во секоја

Прочитај повеќе

Георгиевски: Медиумите на некои им служат само за бизнис цели, а новинарите ги третираат како помошни работници

Ексклузивно интервју на Порталот Работник со в.д Претседателот на Самостојниот синдикат на новинарите и медиумските работници, Ѕвездан Георгиевски, во кое

Прочитај повеќе

Новинарството не е атрактивно за младите поради ниските плати и немањето верба во слободни медиуми

На онлајн дебатата „На кого останува новинарството“, организирана од Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ), помладите новинари и

Прочитај повеќе

На почетокот на ноември ни се заканува медиумски мрак, законот за медиумски услуги заглавен во институциите

И покрај сите напори на операторите да се реши проблемот со спорниот закон за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги решение

Прочитај повеќе