Анализа: Колективното преговарање – алатка за зголемување на платите и подобрување на работните услови на работниците

Пишува: Бобан Илијевски  Колективно преговарање. Сигурно ви звучи познато, но не знаете точно што значи. Па да, многу луѓе во

Прочитај повеќе

Битиќи: Бизнис конфедерацијата на Македонија веќе 20 години работи одговорно, посветено, принципиелно и етички

Бизнис конфедерацијата на Македонија веќе 20 години работи одговорно, посветено принципиелно, етички и за тоа навистина ви честитам. Се надевам

Прочитај повеќе

Дебата за состојбите во македонската економија пред и по пандемијата (ДПЛ)

Премиеротот Зоран Заев и министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска денеска ќе се обратат на Свеченото собрание на

Прочитај повеќе

Пандемијата ги зголеми невработеноста и сиромаштијата

Иако пандемијата како да „губи здив“, таа сепак силно ја разниша економијата и разорувачки влијаеше врз пазарите на трудот во

Прочитај повеќе

Долгото работното време ги убива луѓето – вели СЗО. Ние бараме поголем профит – велат газдите

Пишува: Бобан Илијевски Неодамна се појави една студија на Светската здравствена организација која ја има работено заедно со Меѓународната организација

Прочитај повеќе

Македонија на второ место во светот по раст на просечната плата

Меѓународната организација на трудот објавила податоци за влијанието на пандемијата врз просечните плати и невработеноста во земјите низ светот. Според

Прочитај повеќе

Две третини од компаниите работеле од далечина

Организацијата на работодавци на Македонија, помогната од Европската Унија, а со техничка помош на Меѓународната организација на трудот, спроведе истражување

Прочитај повеќе

Колку од децата се жртви на присилна работа во Македонија?

Пишува: Бобан Илијевски Вчера додека се враќав од Скопје кон Гостивар, на една од патарините забележав дете кое имаше можеби

Прочитај повеќе

Шахпаска: Да се бори за своите права, да бара заштита на правата, може само оној кој е добро информиран и добро запознаен со своите права

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска денеска учествуваше на прес-конференцијата организирана од страна на Меѓународната организација на трудот

Прочитај повеќе

Кампања за зголемување на свесноста кај работниците „Мој труд, мои права”

Кампања за зголемување на свесноста кај работниците, младите и работодавачите за нивните права и обврски кои произлегуваат од работниот однос

Прочитај повеќе