ММФ и Владата со различни прогнози: Пад на економијата од 5,4 или 4.4 отсто?

Меѓународниот монетарен фонд ја ревидираше прогнозата за падот на глобалната економија за 2020 година како резултат на последиците од пандемијата

Прочитај повеќе

Економијата ќе се справи со шокот со преземените мерки, смета ММФ

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) обезбеди значајна поддршка преку Инструментот за брзо финансирање, во износ од околу 176 милиони евра, а

Прочитај повеќе

ММФ предвидува пад од четири проценти на македонската економија

Меѓународниот монетарен фонд во најновиот извештај за земјава предвидува 4 проценти пад на македонската економија. Според ММФ клучно за оваа состојба е пандемијата на

Прочитај повеќе

НБ: Извештај на ММФ – Зачувувањето на финансиската стабилност останува приоритет, банкарскиот систем е стабилен

Народната банка во соопштение во врска со објавениот извештај на Меѓународниот монетарен фонд наведува во однос на монетарната политика, констатирано

Прочитај повеќе

Владата ќе се задолжи кај ММФ, парите ќе се искористат за мерките за здравствена и макроекономска стабилизација

На вчерашната  седница на Владата е донесена Уредба со законска сила за задолжување на Република Северна Македонија кај Меѓународниот монетарен

Прочитај повеќе

Одлука на ММФ: Нашата земја доби финансиска поддршка од околу 176 милиони евра

Меѓународниот монетарен фонд(ММФ) одобри финансиска поддршка за нашата земја, преку Инструментот за брзо финансирање, во износ од околу 176милиони евра. Преку овој инструмент се овозможува исклучително брз и

Прочитај повеќе

ММФ контра Владата: Зголемувањето на минималецот не е добро проектирана мерка

Меѓународниот монетарен фонд во најновиот извештај за нашата земја предупреди на ризици и непосакувани ефекти по одлуката на македонската Влада за зголемување

Прочитај повеќе

ММФ: Економскиот раст 3,4 %

Економскиот раст во земјата ќе забрза во 2020 година, но власта треба да ги стегне јавните финансии, препорачува ММФ. Откако

Прочитај повеќе

Економскиот раст ќе забрза, сузбивањето на сивата економија ќе ја подобри бизнис климата, оценува ММФ

Eкономијата влезе во период на солиден раст и стабилност, додека следната година се очекува растот да забрза. Реформите со цел

Прочитај повеќе

ММФ: Економијата со солиден раст, да се остане на патот на реформите

Во последните години властите повторно го оживеаја моментумот на реформи. Економијата влезе во период на солиден раст и стабилност по

Прочитај повеќе