Ангеловска-Бежоска: Народната банка ќе продолжи со водењето олабавена монетарна политика

Една од лекциите научени од Големата финансиска криза од 2008/9 година е дека поддршката за економијата од носителите на политиките,

Прочитај повеќе

НБ: Монетарната политика останува лабава, инфлацијата будно се следи

Движењата кај основните макроекономски параметри засега се во рамки на очекувањата, но неизвесноста и ризиците од понатамошниот тек на пандемијата

Прочитај повеќе

Вицегувернерката Митреска на состанок на БИС: Движењата кај домашните цени се главно под влијание на увозните цени – нема затегнување на монетарната политика

Инфлацијата во македонската економија, како и кај повеќето земји во регионот, ќе биде движена од промените на увозните цени. Но,

Прочитај повеќе