Родителите против најавите за он-лајн настава, МОН уверува дека учениците ќе останат во училишните клупи

Родителите не можат да го издржат финансискиот притисок  доколку наставата премине онлајн. Пандемијата покажала дека илјадници ученици не биле во

Прочитај повеќе

МОН: Септемвриската плата за 32.500 вработени во образованието повисока за 15%, достоинствено го вреднуваме трудот на наставниците

Септемвриската плата за вработените во основното и средното образование е повисока за 15 проценти. Тоа значи дека околу 32.500 вработени, од

Прочитај повеќе

МОН: доставата на новите материјали за учење за прво, второ, четврто и петто одделение и на учебниците за останатите одделенија ќе заврши пред 1 септември

Дистрибуцијата на новите материјали за учење кои ги подготви Министерството за образование и наука во соработка со Бирото за развој

Прочитај повеќе

МОН: рокот за апплицирање за стипендиите за студирање на најдобрите светски универзитети е до 15 септември

Поради големиот интерес на младите од Северна Македонија за студирање на најдобрите 100 светски универзитети според Шангајската ранг листа, Министерството

Прочитај повеќе

МОН: Се зајакнуваат стручните служби во основните училишта, значително се зголемува бројот на образовни асистенти

Ангажирањето на образовни асистенти за учениците со попреченост кои следат настава во редовните основни училишта втора година по ред, повеќе

Прочитај повеќе

МОН: студентите имаат можност да учествуваат во екстерната евалуација на високообразовни институции и студиски програми во Република Северна Македонија

Министерството за образование и наука и Агенцијата за квалитет на високото образование ги вклучуваат студентите во процесот на евалуација на

Прочитај повеќе

МОН: Основното училиште во гостиварско Чегране е реновирано а сега добива и енергетски ефикасна фасада

Министерството за образование и наука инвестира во образовниот систем преку подобрување на условите каде се одржува наставата, обуки на наставниот

Прочитај повеќе

Од септември 720 образовни асистенти во основните училишта во земјава, наскоро ќе се објави оглас за нивно ангажирање

Подигнувањето на степенот на инклузивност на националниот образовен систем е стратешки приоритет и клучна цел во програмата за работа на

Прочитај повеќе

Струмичкото средно стручно училиште ги запознава идните средношколци со наставните програми и условите за едукација

Карванот на кампањата „Учи паметно, работи стручно“ чија цел е запознавање на идните средношколци со можностите и предностите на средното

Прочитај повеќе

МОН ја интензивира соработката со Агенцијата за примена на јазик во делот на преводи и лекторирање

Министерството за образование и наука ја интензивира соработката со Агенцијата за примена на јазик на РСМ. На денешната средба, министерот

Прочитај повеќе