МТСП: Во тек е етапната исплата на септемвриските пензии

Министерството за труд и социјална политика известува дека на ден 29.09.2022 година (четврток) започнува етапната исплата на пензиите за месец

Прочитај повеќе

ПРВ ДЕЛ: На Македонија ѝ е одобрен кредит од СБ преку кој треба да се зајакне вработувањето на лицата со попреченост, велат од МТСП

Бобан Илијевски „Работник“ подготвува серијал на новинарски текстови за вклученоста на лицата со попреченост на пазарот на труд во Македонија.

Прочитај повеќе

МТСП: Додатокот од 1000 денари за корисниците на ГМП ќе продолжи од октомври до март

Во однос на информациите изнесени во јавноста за наводно кратење на додатокот од 1000 денари за корисниците на Гарантирана Минимална

Прочитај повеќе

ЕУ не бара да се воведе минимална саатница, но овој начин на исплата би бил пофер кон работниците, смета Јовевски

Бобан Илијевски Иако исплаќањето на прекувремени работни часови е регулирано со Закон, во пракса ретко се спроведува. Пресметувањето на платата

Прочитај повеќе

Левица: Министерството за труд и социјална политика повторно ги заборави лицата со попреченост

По точно една година откако поранешната министерка за труд и социјална политика Шахпаска им вети на лицата со попреченост остварување

Прочитај повеќе

МТСП: Од утре до недела портокалова фаза во цела држава – се препорачува ослободување од работа на најранливите категории население

Министерството за труд и социјална политика ги повикува работодавачите, негователите и воспитувачите во градинките, вработените во Центрите за социјална работа,

Прочитај повеќе

Гласен Текстилец го потсети МТСП да објави препораки за заштита на вработените од топлотните температури

Фејсбук статус на Гласен Текстилец: Ги потсетуваме Министерство за здравство / Ministria e Shëndetësisë и Министерство за труд и социјална

Прочитај повеќе

Отворени сме за предлог измени за перманентно вработување на странци во Македонија, велат од МТСП за Работник

Бобан Илијевски Вчера од Сојузот на стопански комори порачаа дека државата треба да ги олесни процедурите за вработување на странски

Прочитај повеќе

Сиромаштијата ќе расте – МТСП најавува пакет мерки за граѓаните во социјален ризик

Ќе расте сиромаштијата во земјава. Зголемувањето на трошоците за живот, поради секојдневниот пораст на цените на храната, нафтата, поскапата струја

Прочитај повеќе

МТСП: Во тек е исплатата на правата од социјална и детска заштита

Министерството за труд и социјална политика информира дека денеска започна исплатата на правата од социјална, детска и цивилна заштита за

Прочитај повеќе