НАкС одржа состанок со МОН, ќе продолжат разговорите за усогласувањето на Колективниот договор со минималната плата

Независниот академски синдикат (НАкС) и Министерството за образование и наука (МОН), вчера, на 13 април 2022, одржаа состанок во врска

Прочитај повеќе

НАкС: Го поддржуваме штрајкот на СОНК и бараме усогласување на платите во високото образование и науката

Независниот академски синдикат (НАкС) го поддржува штрајкот на нашите колеги, просветни работници, коишто се вклучени во воспитно-образовните процеси на децата

Прочитај повеќе

Независниот академски синдикат дава безрезервна поддршка на протестот на гранските синдикати при КСС

Независниот академски синдикат НАкС се приклучува како кон барањата на синдикатите од Конфедерацијата на слободни синдикати и на СОНК за

Прочитај повеќе

НАкС: Покачувањето на минималната плата е чекор напред, очекуваме зголемување и на другите плати согласно колективните договори

Независниот академски синдикат го поздравува покачувањето на минималната плата, кое е усвоено на последниот Економско-социјален совет. Покачувањето ќе го подобри

Прочитај повеќе

НАкС одржа работилница за зајакнување на стратешкото планирање и синдикалното организирање

 Независниот академски синдикат (НАкС) на 29. и на 30. мај 2021 година одржа дводневна онлајн работилница за стратешко планирање и

Прочитај повеќе

За првпат потпишан Колективен договор со кој се зголемуваат платите и се унапредуваат правата на вработените во високо образование

Вработените во високото образование и науката од септември ќе добијат за 10%, повисоки плати, а ќе им биде исплаќан и

Прочитај повеќе

(ВИДЕО) Џукеска: Со Колективниот договор се воведува нарушувањето на Автономијата како причина за штрајк

Соопштение и видео од прес – конференцијата на СОНК и НАкС: Во видеото, Претседателката на Независниот академски синдикат Елена Џукоска

Прочитај повеќе

СОНК: Разочарани сме од МОН – Во високото образование сеуште нема 10 посто покачување на платите

Самостојниот синдикат за образование, наука и култура изразува незадолство од институциите поради неисполнувањето на договорот за зголемување на платите во

Прочитај повеќе

ССКЦ: Со сите легитимни средства ќе се спротивставиме на формирањето на новиот синдикат на УКИМ

Реакција на Самостојниот синдикат на клинички центар во врска со изјавата на Министерот за образование и наука, Арбер Адеми дека

Прочитај повеќе

Отворено писмо до ректорот на УКИМ проф.др.Никола Јанкуловски

Почитуван Ректоре. Јас сум Гордана Попсимонова, вработена на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје како редовен професор. Член сум

Прочитај повеќе