Народен Правобранител: При избор на моделот за настава да се земат во предвид проблемите на децата со попреченост

Реформите на образовниот систем со цел решавање на нееднаквостите, мора да започнат со препознавање на постојните проблеми и предизвици со

Прочитај повеќе

Мислење на Народниот правобранител во врска со наставата во услови на далечинско учење

Народниот правобранител до Министерството за образование и наука достави  мислење во врска со наставата во услови на далечинско учење. Имено,

Прочитај повеќе

До Народниот правобранител лани поднесени над 80 претставки за заштита од дискриминација

Лани се поднесени над 80 претставки до Народниот правобранител за заштита од дискриминација, а најчесто граѓаните се жалат на дискриминација

Прочитај повеќе

Работник од МНТ паднал од висина, со тешки повреди бил пренесен во болница

Несреќен случај бил регистриран од полицијата околу 13:30 часот во Македонскиот народен театар во Скопје. Полицијата регистрирала несреќен случај околу 13:30

Прочитај повеќе

Законот за основно образование изгласан без забелешките на Народниот Правобранител за инклузивноста на децата со попреченост

Министерството за образование и наука не употреби дел од забелешките и предлозите од Народниот правобранител во Законот за основно образование,

Прочитај повеќе

Народен Правобранител: Образованието не е подготвено да почне со инклузија на децата со попреченост од новата учебна година

Народниот правобранител испрати мислење со предлози и констатации за Нацрт-законот за основно образование до министерот за основно образование и наука Арбeр Адеми,

Прочитај повеќе

Македонскиот народен театар објави оглас за вработување на 20 лица

Македонскиот народен театар објави оглас за вработување на 20 помошно – технички лица и едно лице за давање на јавни

Прочитај повеќе