Граѓаните имаат 5 милијарди евра заштеди во денари во домашните банки

Според податоците на Народната банка на Македонија, во јуни депозитите на домаќинствата во македонските банки изнесуваа 5,002 милијарди евра.о мај

Прочитај повеќе

АНАЛИЗА : Поскапи кредити, заострени услови за кредитирање – забавена економска активност!

Три месеци по ред Народната банка носи одлуки кои значат “затегнување” на монетарната политика. И овој месец НБМ ја зголеми

Прочитај повеќе

НБ: Раст на цените на становите од 12,4 проценти во првиот квартал годинава

Цените на становите во првиот квартал годинава бележат раст од 12,4 проценти на годишно ниво, а на квартално за 2,9

Прочитај повеќе

АНАЛИЗА: Раст на цените на пченката, пченицата, бакарот, нафтата – нагорна ревизија на инфлацијата во земјава!

Се цртаат контурите на нов, ребалансиран Буџет 2022 година. Извесно е дека стапката на инфлација која сега е проектирана на

Прочитај повеќе

„Мерките и политиките спроведени од Народната банка го ублажија ударот на пандемијата врз економијата“

Мерките и политиките коишто ги спроведе Народната банка за време на пандемијата придонесоа за ублажување на ударот врз економијата, а потоа

Прочитај повеќе

Народна банка ќе воспостави систем на податоци за зеленото финансирање

Климатските промени веќе имаат видливи ефекти врз глобалната економија, а со тоа и врз финансискиот сектор. Неопходно е носителите на

Прочитај повеќе

Ангеловска-Бежоска: Финтек-секторот ќе донесе поголема конкуренција, нови и поевтини финансиски услуги

Развојот на финтек-секторот ќе придонесе за зголемување на конкуренцијата, што од своја страна ќе доведе до поголем и полесен пристап

Прочитај повеќе

Рафајловски: Прогнозата на Народната банка дека инфлацијата ќе биде 3,1 процент е преоптимистичка и нереална

Повисоките цени на храната и енергенсите силно ќе удрат по стандардот на граѓаните, предупредуваат познавачите. По рафтовите во маркетите секојдневно

Прочитај повеќе

Нацевска: Денарот е стабилен, инфлацијата умерена – движењата на меѓународните пазари ќе се стабилизираат во 2022 година

Денарот е стабилен, а ценовните движења се должат на растот на цените на енергенсите на светските берзи по високиот пад

Прочитај повеќе

Ангеловска-Бежоска на Денот на европската статистика: Сите одлуки треба да се темелат на квалитетни статистички податоци

Квалитетните статистички податоци се основа за носење издржани одлуки и политики, особено во време на голема неизвесност, како што е

Прочитај повеќе