Ангеловска – Бежоска: И во ек на пандемијата, извозниот сектор е од голема важност

Искуствата покажуваат дека за побрза реална конверегенција, за малите и отворени економии се неопходни забрзување на извозот и продлабочување на

Прочитај повеќе

Блокирани сметките на 103.934 граѓани и фирми во првата половина од 2020 година

Вкупно 224.496 трансакциски сметки на 103.934 депоненти биле блокирани заклучно со јуни годинава, покажуваат податоците на Народната банка. Од вкупниот број блокирани

Прочитај повеќе

Народна банка размислува повторно да ги одложи ратите за кредитите за граѓаните

Народна банка размислува повторно да ги одложи ратите за кредитите за граѓаните. Според информациите на Алсат, неделава банките ќе имаат средба

Прочитај повеќе

Економијата ќе падне за 3,5 отсто, предвидува Народната банка

Народната банка ја ревидираше проекцијата за раст на економијата за годинава. Новата проекција е намалување на економската активност од 3,5

Прочитај повеќе

Економијата ќе се справи со шокот со преземените мерки, смета ММФ

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) обезбеди значајна поддршка преку Инструментот за брзо финансирање, во износ од околу 176 милиони евра, а

Прочитај повеќе

НБ: Извештај на ММФ – Зачувувањето на финансиската стабилност останува приоритет, банкарскиот систем е стабилен

Народната банка во соопштение во врска со објавениот извештај на Меѓународниот монетарен фонд наведува во однос на монетарната политика, констатирано

Прочитај повеќе

Народна банка: Намален понудениот износ на благајнички записи

Народната банка одлучи да го намали износот на благајничките записи кои банките можат да ги запишат кај централната банка. На

Прочитај повеќе

Бизнисот со првични проценки за загубите, банките со поповолни услови за постојните кредити

Граѓаните и компаниите кои имаат или ќе имаат потешкотии  со подмирување на обврските за земените кредити поради состојбата со коронавирусот

Прочитај повеќе

Влада: Бескаматни кредити од 3 до 30 илјади евра, субвенционирани придонеси за вработените, намалена каматна стапка за кредити, основање на фонд за поддршка на туризмот

Заменичката на претседателот на Владата задолжена за економски прашања Мила Царовска, министерката за финансии Нина Ангеловска, министерот за економија Крешник

Прочитај повеќе

Гувернерката претседаваше со сесија за влијанието на енергетската транзиција врз економијата и финансиите

Гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска учествуваше на конференцијата на високо ниво „Влијанието на енергетската транзиција врз нашите економии и

Прочитај повеќе