Шаќири: Градиме систем кој обезбедува континуиран развој на високото образование и науката

Архитектонскиот факултет денес е врвна високообразовна институција која подготвува кадри од областа на архитектурата и урбанизмот, со современи услови за

Прочитај повеќе

За првпат потпишан Колективен договор со кој се зголемуваат платите и се унапредуваат правата на вработените во високо образование

Вработените во високото образование и науката од септември ќе добијат за 10%, повисоки плати, а ќе им биде исплаќан и

Прочитај повеќе

Неделков: Ако редовен професор на факултет сега зема плата од 36.000 денари од државата, од септември ќе зема 39.600 денари

Повисоките плати се предвидени со Колективниот договор кој ќе има примена во високото образование и кој е прв ваков договор

Прочитај повеќе

Неделков: Со Колективниот договор за високо образование и наука забетонирани се правата на вработените

ОД: Бобан Илијевски Придобивките од Колективниот договор, како што рече Неделков, се во тоа што се регулирани платите по работни

Прочитај повеќе

СОНК бара вработените во образованието да бидат вклучени во приоритетниот пакет на вработени што треба да се вакцинираа

Синдикатот за образование, наука и култура бара вработените во образованието да бидат вклучени во приоритетниот пакет на вработени што треба

Прочитај повеќе

Неделков: Министерството за труд сака да заштеди на грбот на вработените во градниките

Министерството за труд и социјална политика доставило писма до градинките, во коишто укажува дека приправничкиот стаж, се продолжува односно трае

Прочитај повеќе

(ВИДЕО) Наставниците со вонредни напори ја спроведуваа онлајн наставата

Прв дел од ексклузивното интервју на порталот Работник со Претседателот на Самостојниот синдикат за образование наука и култура – СОНК,

Прочитај повеќе

Неделков: Нема да дозволиме ниедна реформа да се реализира врз грбот на наставниците

Со новата реформа за наставници ќе има доста новини, од аспект на фонд на часови, број на наставни предмети, ангажман

Прочитај повеќе

(ВИДЕО+ФОТО) СОНК: Бараме веднаш да се врати работното време на воспитувачите и негувателите на 6 и 7 часа

Самостојниот синдикат за образование наука и култура на Република Македонија денеска пред зградата на Министерството за труд и социјална политика

Прочитај повеќе

Царовска: Науката и иновациите се клучни за севкупниот напредок на државата

Живееме во време кога науката и иновациите имаат поголемо значење од било кога досега за развојот на општествата и економиите,

Прочитај повеќе