Нашата крв можеби доаѓа од досега непознати извори, велат научниците

Нашето телот е толку комплицирано што можат да не изненадат и неговите најважни и добро проучени делови. На пример, крвта

Прочитај повеќе

Ултравиолетовото светло може да го спречи ширењето на Ковид -19, тврдат научниците

Научниците од универзитетот во Колумбија откриле дека одреден вид на ултравиолетова светлина, која ја емитира т.н. Far – UVC лампа,

Прочитај повеќе

Научниците конечно дале одговор на ова прашање: Зошто луѓето зборуваат во сон?

Најновите студии откриваат дека 20 % од децата и шест проценти од возрасните често зборуваат во сон, но дали ја

Прочитај повеќе

Генијално решение: Екран кој може да се регенерира

Корејските научници открија генијална работа! Експертите од Корејскиот институт за наука и технологија, во соработка со универзитетот Yonsei од Јужна

Прочитај повеќе

Топењето на вечниот мраз на Арктикот може да ослободи стари смртоносни вируси

Научниците предупредуваат на вознемирувачки појави на Арктикот. Во последните две недели температурите во Сибир достигнале рекордни 38 Целзиусови степени поради

Прочитај повеќе

Мапирана е една петтина од дното на океаните на Земјата

Научниците успеале да мапираат една петтина од дното на океаните во светот во рамките на проект во кој треба да

Прочитај повеќе

Потребни се само 110 луѓе за да се формира нова цивилизација на Марс

Научниците откриваат дека се потребни само 110 луѓе за изградба на самостојна колонија на Марс. Истражувањето на професорот Жан-Марк Салоти

Прочитај повеќе

Половина од копното на Земјата сѐ уште може да се спаси од штетата предизвикана од човекот

Едноставно не може да се негира фактот дека луѓето драстично променија, развија и прекопаа голем дел од природата за свои

Прочитај повеќе

Заштитна маска го убива вирусот со помош на топлина од мобилен полнач

Израелските научници дизјанираа заштитна маска за лицето за повеќекратна употреба, којашто може да ги убие коронавирусот со топлина, напојувајќи се

Прочитај повеќе

Истражување: Лицата помлади од 20 години потешко се инфициираат со новиот коронавирус

Лицата помлади од 20 години се двојно помалку подложни да се инфицираат до Ковид-19 во споредба со повозрасните луѓе, а

Прочитај повеќе